Hlavní obsah

Výstava představila práci Výboru dobré vůle a její zakladatelky Olgy Havlové

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Výborem dobré vůle - Nadace Olgy Havlové otevřela slavnostní vernisáží v pondělí 3. listopadu putovní výstavu zaměřenou na činnost nadace a připomenutí odkazu Olgy Havlové.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na slavnostním zahájení výstavy ředitelka Městské knihovny PhDr.Jana Kalousková přivítala zástupkyně Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

Článek

V pondělí byla slavnostní vernisáží za přítomnosti zástupkyň Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Mgr. Gabriely Bauerové, Franzisky Sternbergové a Mgr. Moniky Granji otevřena putovní výstava vytvořená k 20. výročí založení nadace. Cílem výstavy je připomenutí odkazu Olgy Havlové pro tuto nadaci.

V úvodním slově Mgr. Monika Granja seznámila přítomné s posláním Nadace, kterým je v oblasti zdravotní, sociální, humanitární a vzdělávací zajišťováno důstojné začlenění do společnosti lidí se zdravotním postižením, opuštěných dětí, nemocných a starších občanů.

Před čtyřmi roky k 20. výročí založení Nadace vznikla expozice třiatřiceti uměleckých fotografií předních známých fotografů (Ondřej Němec, Petr Moravec, Pavel Hůla, Přemysl Fialka, Jaroslava Valtrová), která doplněná z archivu VDV se stala výstavou, jež se setkala s velkým zájmem veřejnosti a tak již třetím rokem putuje po muzeích, knihovnách, zámcích a různých výstavních prostorách v České republice i na Slovensku.

Během roku 2014 byla instalována v knihovnách, radnicích a v neziskových organizacích patnácti měst ČR. Po listopadové výstavě v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí bude ještě přemístěna do Žamberka.

Do 30. listopadu si lze na fotografích vystavených na 15 panelech ve foyer ústecké knihovny prohlédnout dokumenty ze života Olgy Havlové spojené s posláním Výboru dobré vůle, který na základě jejích aktivit příjal do svého názvu doplnění Nadace Olgy Havlové.

Na fotografiích je Olga Havlová představena jako přímá, racionální a rozhodná osobnost, jejíž známost a činnost přesáhla hranice České republiky, kdy její zásluhou finanční a věcné dary nepocházely jen od domácích, ale i od záhraničních dárců. 

Lze si například prohlédnout předávání rychlé sanitky BMW v Norimberku na pomoc zdravotnictví díky zastupitelským organizacím VDV činných v zahraničí, návštěvu Ústavu lásky u Varšavy, přebírání prestižní ceny za charitativní práci Žena roku 1991 v Norsku, udělenou jako první ženě bez norského občanství, dále pak záznam sesterské organizace ve Švýcarsku a setkání s francouzským hercem Alainem Delonem a s princeznou Dianou.

V Česku je zobrazena při návštěvě psychiatrické léčebny v Bohnicích, otevření zahrad Pražského hradu pro vozíčkáře, návštěvách dětských domovů a dalších akcích zapojení do společnosti lidí, kteří žijí v nucené izolaci.

V roce 1995 jí byla udělena medaile Přemysla Pittra a stává se Ženou roku ČR. Ovšem nemyslí jen na sebe a tak na její popud Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové od roku 1995 uděluje Cenu Olgy Havlové lidem se zdravotním postižením, kteří i přes něj pomáhají dalším lidem.

Toto je jen stručný popis činností, s kterými prostřednictvím fotografií se lze seznámit. Výstava bude proto otevřena do 30. listopadu během provozní doby knihovny, to je v pondělí až pátek od 9 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 11 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám