Hlavní obsah

Výstava představí architekty brněnského vilového kvarteta

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně od 6. října do konce roku hostit výstavu Architekti brněnského vilového kvarteta: Jurkovič / Neumann / Mies van der Rohe / Wiesner.

Foto: Vila Löw-Beer, archiv

Celnice

Článek

Brněnské vilové kvarteto je volné sdružení čtyř slavných, památkově obnovených a veřejnosti přístupných vil v Brně – Jurkovičovy vily, vily Löw-Beer, vily Tugendhat a vily Stiassni. Výstava návštěvníky seznámí s životem a dílem tvůrců těchto čtyř slavných brněnských rodinných domů.

Osobitý styl Dušana Jurkoviče spojuje secesi s prvky lidové architektury. Při navrhování své vlastní vily, kterou si roku 1906 nechal postavit v Źabovřeskách, Jurkovič skloubil folklórní inspirace s prvky britské a vídeňské moderny. Zatímco Jurkovičova vila představuje v rámci brněnského vilového kvarteta určitý solitér, mezi zbylými třemi vilami lze najít jistá pojítka.

Secesní vila na dnešní Drobného ulici byla v letech 1903–1904 postavena pro Morize Fuhrmanna podle návrhu Alexandra Neumanna. V roce 1913 ji koupil Alfred Löw-Beer, který nechal interiér vily ve 30. letech upravit dle návrhu Rudolfa Baumfelda.  

Dům pro Löw-Beerovu dceru Gretu a jejího manžela Fritze Tugendhata byl roku 1930 postaven podle návrhu Ludwiga Miese van der Rohe, průkopníka moderní architektury. Vila Tugendhat dominuje návrší v opozici na úpatí stojící vily Löw-Beer.

Ernst Wiesner, vynikající architekt, autor mnoha významných veřejných i soukromých staveb meziválečného Brna, měl původně navrhnout dům pro Tugendhatovi. Ti dali přednost Miesovi. Wiesnerův podpis však náleží luxusní vile, kterou v roce 1927 vyprojektoval pro manžele Stiassni. Stavba na Hroznové ulici je známa také jako "vládní vila".

Slavnostní zahájení výstavy proběhne 5. října. Veřejnosti se výstava otevře v době od 6. října do 31. prosince, každé úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstup je volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám