Hlavní obsah

Výstava pod širým nebem ukazuje, kde se v Plzni začínalo s fotbalem

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před budovou Studijní a vědecké knihovny ve Smetanových sadech byla zahájena výstava, věnovaná historii stadionu ve Štruncových sadech i počátkům plzeňského fotbalu. K vidění je 71 fotografií na 21 panelech.

Foto: Jan Kaše

Počátky plzeňského fotbalu

Článek

V úterý 20. května byla ve Smetanových sadech v Plzni zahájena výstava, která mapuje šedesátiletou historii stadionu ve Štruncových sadech a počátky fotbalu v Plzni.  

„Fotbal jako nový sport dorazil do Čech kolem roku 1890. Kořeny Viktorie Plzeň se dají vystopovat až k Dobytčímu trhu (v místě dnešního zimního stadionu), kam chodili hrát fotbal kluci z okolí Doudlevecké ulice. Založili si vlastní kroužek Blesk. Brzy neměli mezi vrstevníky konkurenci. Začali hrát za FC Union, poté přešli do SK Smíchov Plzeň. Toužili však založit vlastní klub a bít se za jeho barvy. Našli spojence, úředníka státních drah Jaroslava Ausobského, který podal žádost o založení nového fotbalového klubu. Ustavující schůze se konala v hostinci u Forejtů v Sirkové ulici. Psal se rok 1911,“ uvádí se na prvním z informačních panelů.

Najít vhodné místo pro fotbalové hřiště nebylo až tak jednoduché. První hřiště Viktorie se nacházelo na Borech, posléze to bylo na Královském náměstí (nám. Míru), kde však záhy započala rozsáhlá výstavba, které muselo hřiště ustoupit. 

Významným mezníkem pak bylo získání pozemku v Luční ulici na Roudné. Za částku 13 000 korun byla zakoupena tribuna a každý člen musel zaplatit částku 100 korun a odpracovat 50 hodin. Slavnostní otevření nového hřiště se uskutečnilo 11. května 1930. Bohužel na samém konci II. světové války bylo hřiště značně poničeno bombardováním spojeneckého letectva.

Ve Štruncových sadech bylo až do 50. let cvičiště Sokola. Stavba samotného stadionu začala v roce 1953.

„Podle původního plánu tady měla být i klopená dráha pro cyklisty. Nakonec ale zůstalo jen u škvárového atletického oválu, na kterém se v roce 1957 konalo první mezinárodní setkání v lehké atletice. V roce 1960 byla na stadiónu zprovozněna svého času nejmodernější tribuna v Československu s kapacitou 35 tisíc diváků, z toho 7600 sedících,“ uvádí další z panelů.

Největší přeměnou prošel stadion až v posledních letech. Investice, přesahující 300 miliónů Kč, posloužila úplné přeměně tohoto stadionu. Byl zrušen atletický ovál, vybudovány nové tribuny a celé hřiště se posunulo o 18 metrů k hlavní tribuně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám