Hlavní obsah

Výstava obalů starých vinylových LP desek bude k vidění v Domě kultury v Kroměříži

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu sestavenou z obalů starých LP desek pop zpěváků česko-slovenské scény. Ta bude k vidění v pravé klubovně v prvním patře Domu kultury od pondělí 1. července do soboty 31. srpna.

Foto: Robert Rohál (archiv)

Výstava starých obalů vinylových LP desek bude k vidění v Domě kultury v Kroměříži.

Článek

Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen obaly LP desek, které pocházejí přibližně ze sedmdesátých až osmdesátých let minulého století, ale také přečíst názory například Vítězslava Hádla, Jiřího Bartoně nebo Vladyho Gryce na tyto desky a celou tuto hudební éru obecně.

„Už jako kluk jsem miloval pop muziku a gramodesky, které jsem kupoval. Měl jsem ale blízko i k obalům, bookletům a různým přílohám desek. Všelijak jsem je studoval, pročítal a byl jsem rád, že je mám doma, vracel jsem se k nim. Obdivoval jsem i um všech fotografů, výtvarníků a grafiků, kteří tu krásu vytvářeli, a to se ještě drželi zpátky, protože vládnul komunismus, a tudíž ne všechny nápady mohli realizovat... Tehdy jsem už znal zpaměti všechna jména tvůrců, včetně textařů, skladatelů, aranžérů, kapelníků či hudebních režisérů, kteří jednotlivé písně na deskách realizovali,“ uvedl Robert Rohál, který neobvyklou výstavu sestavil.

Autor výstavy „Slavíci retro aneb Obaly pop vinylů“ současně přiznává, že až mnohem později poznal osobně nejen řadu zpěváků, ale také skladatelů a textařů, které jako kluk obdivoval jen podle jména. Snad i proto nashromážděné vinyly nevyhodil, ale uschoval, i když si už mnoho let hudbu přehrává z CD.

Reklama

Výběr článků

Načítám