Hlavní obsah

Výstava Moravského zemského muzea „Vulkány - tepny Země“ příští týden končí

Novinky, Jiří Smutný

Výstava MZM v Paláci šlechtičen, Kobližná 1, seznamující návštěvníky s vulkanismem na Zemi a současně i na území České republiky, se chýlí k závěru. Její návštěva je možná už jen do neděle 20. září.

Foto: Jiří Smutný

Když byla Země žhavá koule...

Článek

Autoři výstavu pojali neobvykle a nápaditě. Zaujme zejména zážitková prezentace sopečné činnosti, kdy návštěvníci na speciální desce zažijí pocity jako při skutečném zemětřesení.

Kromě map, zajímavých projekcí a průvodních textů si lze prohlédnout i mnohé minerály včetně polodrahokamů a drahokamů ze sopečných hornin, jako jsou acháty, ametysty, české granáty nebo diamanty.

Nejnovějším exponátem je čerstvá čedičová láva z poslední erupce islandské sopky Holuhraun. Nevyčíslitelnou hodnotu má nejstarší evropská fosilie, tzv. hlodavec z Valče z úpatí Doupovských hor.

Na závěr výstavy MZM připravilo pro zájemce o prezentované téma ještě dvě akce. Ve středu 16. září v 17 hodin mohou absolvovat komentovanou prohlídku s vedoucí Geologicko-paleontologického oddělení MZM Růženou Gregorovou a v neděli 20. září to bude dernisáž. Na 14 hodin bude pro děti připraven naučný výklad s hravými aktivitami a výrobou papírového modelu sopky a v 16 hodin přijde na řadu odborný výklad autorů výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám