Hlavní obsah

Výstava Keramika hrou představila průřez tvorbou zájmového kroužku mládeže

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět vkreslený do dekorativních i užitkových předmětů přinesla ve čtvrtek 1. února v Malé scéně v Ústí nad Orlicí ukázka tvořivé práce keramického kroužku Speciální základní školy, mateřské školy a praktické školy v Ústí nad Orlicí na výstavě fantazie malých tvůrců.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstavní sál Malé scény, zaplněný fantazií a krásou s pestrou škálou barev různých tvarů okrasných i užitkových předmětů, vítal návštěvníky vernisáže.

Článek

Umění a dokonalost jako by se přestěhovaly do řady vystavených předmětů. A přece to nebyla tvorba známých umělců, i když vedení keramického kroužku Speciální základní a praktické školy Olgou Kovářovou, Evou Čechovou a Petrou Tošovskou, a předávání zkušeností dětem jejich školy, si vysoké hodnocení zaslouží.

Dvanáct dětí od 2. třídy až po žáky učiliště naučily, často i s potřebou individuálního přístupu, pracovat s keramickou hlínou, glazurování, vymývání barev a používat burel, což je hnědý prášek pro přírodní vzhled obarvené keramiky.

Výsledkem jsou jednodušší závěsné dekorace mladších dětí a náročnější prostorové práce starší mládeže, včetně kolektivního zapojení např. při zajímavém zpracování "Ousteckého náměstí" s použitím burelu.

Projevem tvoření nejmenších je dětská hravost a notná dávka fantazie, která dospělým chybí. Tak se divák setkává s různými strašidelnými bytostmi, vílami a anděly, indiány a jejich totemy. Vzpomínkou na výlet do ZOO jsou závěsné figurky zvířátek.

Náročnější je ukázka pravěku a dekorativní sloni a mravenečník s miskou na zádech. Dalšími předměty na ozdobu jsou vázy a sošky do bytu i na zahradu.

Přehlídku uzavírají praktické předměty jako hrníčky, různé mísy, na tatínky je pamatováno sadou džbánů na pivo a na maminky veselými barevnými máselnicemi. Moudrá velká sova z umně naaranžovaného papíru doprovází řadu malých keramických soviček a figurek ze světa zvířat.

Na škole však působí i další zájmové kroužky, a to sportovní, taneční, výtvarný, dramatický a pěvecký. Na vernisáži se tak zároveň představil pod vedením Heleny Bartoňové a s hudebním doprovodem Olgy Láslové malý kvintet Kosáci.

Jejich vystoupení dalo zapomenout na kapky deště za okny a s písničkou Přišla zima po roce, zmrzla píseň v potoce byla navozena pravá únorová nálada.

Píseň však nezamrzla, naopak přešla na rozpustilou notu s poučením: „Abeceda, to nic není, kdo by se jí, kluci bál? Já vás vezmu do učení, á, bé, cé, dé a tak dál. Z písmenek se slepí slova, z vět se složí celý svět.”

A to byl pokyn pro oslavu na světové úrovni, s přáním mnoha dalších úspěchů, bouchnutím, samozřejmě nealkoholického, šampaňského a přípitkem všech, kteří se o zdařilý průběh výstavy, která potrvá do 28. února, zasloužili.

Reklama

Výběr článků

Načítám