Hlavní obsah

Výstava Hedvábná cesta ve zlínském muzeu představí řadu unikátních exponátů

Novinky, Alena Babicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečná výstava s názvem Hedvábná cesta nabídne návštěvníkům pohled na řadu historicky cenných předmětů ze starověkých a středověkých říší, které doposud nebyly nikde jinde vystavovány. K výstavě je připraven i zajímavý doprovodný program.

Foto: archív: 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Unikátní výstava o legendární obchodní spojnici mezi civilizacemi Starého světa bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU až do 23. dubna. V průběhu jejího trvání bude část expozice obměněna, tudíž návštěvníci mají možnost vidět na jejím začátku i konci různé unikátní kousky zachycující dějiny Hedvábné cesty.

Záštitu nad výstavou převzal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Výstava připravená pro Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ukáže historickou a kulturní rozmanitost tématu, které lze v mnoha aspektech ztotožnit s dějinami lidstva. Expozici budou tvořit předměty zapůjčené výhradně z nejkomplexnější a doposud neznámé soukromé sbírky zaměřené na problematiku Hedvábné cesty a dálkových kontaktů mezi civilizacemi Starého světa. Výstavu lze chápat jako takový historický cestopis. Expozici tvoří určitá historická hnízda, které prostřednictvím exponátů i popisných panelů a dokumentů představují vždy určité místo Hedvábné cesty,“ uvedl autor výstavy PhDr. David Majer z Ostravského muzea.

„Návštěvníci se mohou těšit na spoustu historicky cenných předmětů, jako jsou například pečetidla z drahokamů, unikátní starověké nádoby, královské šperky, zbraně, detailní modely či deset autentických mincovních pokladů. K vidění budou i originály, které pocházejí ze starověké a středověké Číny a jsou poprvé k vidění v rámci Evropy právě v našem muzeu,“ doplnila Hana Čubanová, kurátorka výstavy z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Dozvědět se více o Hedvábné cestě mohou lidé také prostřednictvím dvou přednášek s názvem Hedvábná cesta – ze Zlína až ke Žlutému moři. Hedvábná cesta sloužila jako spojnice Západu a Východu hlavně k obchodním účelům. Přednášející PhDr. David Majer z Ostravského muzea se pokusí ukázat, že Hedvábná cesta a její okolí byla provázena ještě i jinými cestami – cestami válečnými. Přednášky se uskuteční ve středu 15. a  22. února v 17 hodin v edukační místnosti muzea v 5. podlaží budovy 14. 

Pracovníci oddělení muzejní pedagogiky připravili k výstavě také speciální celodenní programy pro děti ve věku od 5 do 13 let a jejich rodiče. Ve středu 15. února si děti v prázdninovém programu Za hedvábím a vůní koření projdou v několika tvořivých zastaveních dávnou obchodní cestu vedoucí z dálného východu až do Evropy. Stanou se obchodníky na této cestě, vyzkouší si umlít koření, zapečetit obálku a směnit ji za drahocenný jantar.

V dalším programu nazvaném Barvy dávnověku, který je naplánován na sobotu 4. března, si děti zahrají na tamější mistry – šperkaře, mozaikáře, malíře a mistry umění tetování hennou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám