Hlavní obsah

Výstava fotografií ve Zlatém jablku přibližuje životní osudy obyvatel ústavů

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přízemí zlínského Zlatého jablka byla ve čtvrtek 1. listopadu zahájena výstava fotografií k projektu na podporu sociální transformace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Na unikátních snímcích zachytil Jindřich Štreit obyvatele ústavů a jejich životní příběhy při zařazování do běžného života.

Foto: Jindřich Štreit
Článek

V obchodním a zábavním centru Zlaté jablko ve Zlíně proběhla ve čtvrtek 1. listopadu vernisáž putovní výstavy Život místo ústavu. Expozici tvoří tematické fotografie renomovaného českého fotografa a pedagoga Jindřicha Štreita z prostředí sociálních ústavů fungujících převážně ve Zlínském kraji.

Autor poukazuje na osudy lidí s postižením, kteří opouštějí tato zařízení a začleňují se do normálního života. Na vybraných výstavních panelech se návštěvníci výstavy dozví také aktuální informace ze zařízení, které jsou kraji v současné době zapojeny právě do projektu transformace.  

„K tématu problematiky sociálních služeb a života postižených v ústavech i mimo něj mě přivedl především zájem o sociální fotografii a vztahy mezi lidmi,“ zmínil Jindřich Štreit okolnosti vzniku výstavy. „Při návštěvách zařízení mě hodně překvapilo množství lidí, kteří jsou v nich umístění. Osobně považuji vytváření skutečného domova místo života v ústavu za ten nejlepší možný cíl a velmi jej podporuji,“ dodal.

Výstava je součástí projektu ministerstva práce a sociálních věcí Podpora transformace sociálních služeb v České republice, jehož cílem je podpořit přechod lidí s postižením z velkokapacitních ústavních služeb do bydlení a služeb v běžném prostředí. Díky tomu je jim umožněno žít plnohodnotný život v běžné společnosti, přičemž jim nadále bude případně poskytována individualizovaná péče.

Zlaté jablko se stalo jednou ze 13 zastávek, kde bude projekt na podporu transformace sociálních služeb v ČR prezentován. Výstavu zde bude možné shlédnout do 26. listopadu.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám