Hlavní obsah

Výstava Co pamatuje strom a co lidé zapomněli? trvá do konce března

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím největší výstavní projekt Lesů ČR a Národního zemědělského muzea Praha skončí posledního března. Výstavu nazvanou Co pamatuje strom a co lidé zapomněli? za dva roky trvání shlédlo na 40 tisíc návštěvníků. Výstava byla připravena v roce 2011 u příležitosti Mezinárodního roku lesů.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

"Návštěvník v průběhu prohlídky prochází kmenem stotřicetiletého smrku, v němž se může v decenálních sekvencích pohybovat na časové ose. Seznámí se s historií vybraných lesnických oborů, k vidění jsou zajímavé exponáty, dokumenty, fotografie a obrázky. Navíc má možnost prohlédnout si například kancelář fořta ze začátku 20. století," popsal výstavu mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Součástí projektu je podle jeho slov i interaktivní venkovní expozice – naučná stezka O stromech a o lese umístěná v revitalizovaném dvoře Národního zemědělského muzea.

Významnou součást výstavy představoval bohatý doprovodný program v podobě konferencí, odborných seminářů a přednášek s tématikou lesnictví a myslivosti pro odbornou i laickou veřejnost.

V roce 2011, který byl OSN vyhlášen Mezinárodním rokem lesů, státní podnik Lesy ČR připravil mnoho osvětových akcí pro širokou veřejnost. „Lesy ČR v roce 2011 celostátně uspořádaly téměř 770 akcí se zaměřením na lesní pedagogiku a skoro 50 akcí k připomenutí si významu lesů pro planetu Zemi. Celkem se jich zúčastnilo bezmála 80 tisíc lidí, kterým naši lidé věnovali více než 4160 hodin. Jednalo se především o programy typu Dny s Lesy ČR, oblibě se těší i vycházky do lesa s odborníky, kteří mají pro žáky a studenty nachystané pestré vzdělávací a interaktivní programy,“ doplnil Michal Gaube z Lesů ČR.

Národní zemědělské muzeum Praha má několik regionálních poboček pokrývajících obor zemědělství a k němu příslušné obory. Na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou nabízí ke zhlédnutí muzeum zaměřená právě na lesnictví, myslivost a rybářství, které je otevřeno od dubna do října.

Reklama

Výběr článků

Načítám