Hlavní obsah

Výstava betlémů pokračuje na zámku Dobříš i v lednu. Součástí jsou unikátní pohádkové jesličky

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je vánoční a adventní čas v nenávratnu, kousek sváteční nálady zažijete ještě nyní na zámku Dobříš. Ten nejenže je na rozdíl od jiných památek otevřen celoročně sedm dní v týdnu, až do konce ledna tu navíc v rámci prohlídky expozice můžete zhlédnout také unikátní výstavu betlémů.

Foto: Michaela Rozšafná

Pohádkový betlém je největší atrakcí celé výstavy nejen pro děti.

Článek

„Návštěvníci u nás uvidí nádherné betlémy ručně vyrobené různými technikami, například vyřezávaný, keramický, pletený, ale také z chlebového či slaného těsta. Všechny jsou zapůjčené od spolku Příbramských betlémářů,“ informovala Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Největší oblibě se podle jejích slov těší - nejen u dětí - letošní novinka, pohádkový betlém umístěný v zámecké dámské ložnici. „Obsahuje známé postavy z večerníčků a pohádkových příběhů. V jesličkách leží namísto Ježíška Cipísek, na cestu do Betléma se vydal Shrek, v pozadí spěchá dvojice Pat a Mat a nechybí ani Krteček, Maxipes Fík a Ája, víla Amálka či skupinka šmoulů s Gargamelem,“ láká na dobříšskou výstavu Tereza Vyhlasová.

Na půdě se na rodiny s dětmi těší strašidelné přízraky

Výstava betlémů je součástí prvního prohlídkového okruhu zámecké expozice, k vidění zde bude do konce ledna. I v únorových a březnových dnech jsou ale milovníci památek na zámek Dobříš zváni, ať už o jarních prázdninách nebo o víkendech.

Vedle prohlídky zámku mohou návštěvníci s dětmi navštívit také zámeckou půdu, kde straší dobříšské přízraky a strašidla. „Průvodce vám během dvacetiminutové prohlídky sdělí několik místních legend a pověstí, uvidíte zdejší vodníky a čerty nebo neznámého zámeckého lapku,“ dodala Vyhlasová.

Časy začátků prohlídek jsou s předstihem aktualizovány na webových stránkách zámku.

V celoročním provozu je také Zámecká restaurace, naopak Francouzský park a Muzeum města Dobříše, které se nachází v zámeckém areálu, jsou do konce března uzavřeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám