Hlavní obsah

Výstava A ochraňuj nás... promlouvá poetickými dřevořezbami

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí přispělo k sváteční náladě výstavou poetických dřevořezeb Vladimíra Doubala, na které krása a barva dřeva přináší porozumění a pohodu do mysli návštěvníků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dřevořezba v ořechu Vítr do plachet jako by byla symbolikou příštího roku.

Článek

Jakoby zázrakem při vstupu do výstavního sálu s medovou barvou dřeva snad sama příroda dává zapomenout na vše všední a neveselé a navozuje klid, pocit sounáležitosti a vyrovnání s venkovním děním.

To se návštěvník výstavy v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí ocitá v zajetí nálady dřevořezeb Vladimíra Doubala a jeho poetického vyznání přírodě. Sám autor obdařený nadhledem nad zákony dané během života začínal kresleným humorem, který se odráží v optimismu celé jeho následné tvorby. Během let v něm zvítězil obdiv ke kráse a a síle stromů, kdy si aspoň jako útržky získaného pocitu rozjímání, klidu a zázemí přinášel domů nalezené samorosty.

Tato záliba se mu pak stala osudovou a přeměnila se v dřevořezbu. Dokáže komunikovat se dřevem a přírodní zákony promítá především do ztvárnění zrodu - narození dítěte. To je pak základem jak klasické řezby pocitů, tak moderního ztvárnění ženy.

Od roku 1993 vystavuje svou tvorbu samostatně nebo se účastní různých společných výstav. V muzeu v Ústí nad Orlicí vystavuje potřetí s přispěním své manželky Olgy, která některá díla kolorovala.

Vystavené dřevořezby představují dva směry. V jednom ztvárňuje pocity vložené do dřeva lípy, ořechu a jasanu s přiléhavými názvy Souznění, Symfonie, Setkání, Láska v růžích, Pasáček sedící pod vykotlaným stromem a další. Druhým směrem je žena ve všech citových podobách, a to Múza, Touha, Kráska, Sličná, Jarní, Snící, Něžná, Šťastná, Ladná až se skutečnou představou Královny, Plavovlásky či Skalní víly.

Prosincové ladění najdeme v barvené plastice Madona Vladimírovská a v realistickém betlému. Obě díla jsou společnou prací manželů Vladimíra a Olgy Doubalových.

Speciální dřevořezbou výstavy je Vítr do plachet stojící provokativně uprostřed sálu jako by prorokoval nový dobrý vítr příštího roku 2014. Však i v zamyšlených tvářích obklopujících návštěvníků se dá vytušit tato myšlenka a přání.

Poutavá výstava nekončí adventem a vánočními svátky, ale bude pokračovat až do 2. února 2014. Otevřena bude v sobotu, neděli a ve svátek od 13.30 do 17.00 hodin a ve všední dny mimo pondělí od 9.00 do 11.30 a od 12.30 do 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám