Hlavní obsah

Vysočina slaví stovku. Tolik spotřebičů dodal projekt Jsem zpět

Novinky, Jan Marxt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už celou stovku zánovních spotřebičů, které měly být původně recyklovány, získali potřební v Kraji Vysočina prostřednictvím zařízení poskytujících sociální a další veřejně prospěšné služby díky projektu Jsem zpět.

Foto: Jitka Svatošová
Článek

Projekt, který vznikl v roce 2015, dává možnost nabídnout k dalšímu použití spotřebiče, kterých se lidé chtějí zbavit, přitom jsou ale stále funkční a mohly by po odborném posouzení funkčnosti a bezpečnosti dále sloužit tam, kde je třeba.

„Kraj Vysočina se do této aktivity zapojil prostřednictvím projektu spolupráce ‚Intenzifikace zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu v Kraji Vysočina' se společností Elektrowin a velmi mě těší, že jsme mohli společně předat do Kraje Vysočina již stý repasovaný spotřebič, který bude dále využívat sdružení Vrátka z Třebíče,“ řekl radní kraje pro zemědělství a životní prostředí Martin Hyský. Pračku, která pomůže sdružení posílit svou soběstačnost, klienti Vrátek obratem zapojili a vyprali v ní první várku prádla.

Zpětně odebrané plně funkční spotřebiče vybrané do projektu projdou odbornou kontrolou servisního technika, který zodpovídá za jejich bezpečnost, a spotřebič tak může být předán na místo, kde je nejvíce zapotřebí. Servisní technik na místě provede odbornou montáž, případně vymění dosloužilý spotřebič za funkční. Projekt dbá na transparentní a bezpečné použití spotřebičů.

Jen v roce 2016 předal projekt Jsem zpět potřebným po celé republice do užívání celkem 136 elektrospotřebičů vrácených do života. Jejich příjemci byla podobně jako v případě třebíčských Vrátek zařízení poskytující sociální a další veřejně prospěšné služby. Většinu tvořily pračky, myčky nádobí a chladničky.

Spotřebiče, které lidé nabídnou do projektu Jsem zpět, by pokud možno neměly být starší pěti let. Jde hlavně o spotřebu energie. Skelet nebo obal by neměl být jakkoliv poškozen, ať už mechanicky, nebo třeba korozí. Spotřebič by také neměl vykazovat známky nadměrného opotřebení a neměl by být silně znečištěn.

Zásadní podmínkou je, aby darované elektro nebylo zneužito k obchodní činnosti. Pak je mohou příjemci získat zcela zdarma. Teprve až definitivně doslouží, předají je k recyklaci.

Úspěšná spolupráce Kraje Vysočina se společností ELEKTROWIN a. s. začala v roce 2010 a je zaměřená na technickou podporu sběru a na vzdělávací aktivity k problematice zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů. Vedle aktivity Jsem zpět jsou v letošním roce realizovány například aktivity Recyklujeme s hasiči, doplňková soutěž obcí My třídíme nejlépe, Envi den i doplnění sběrné sítě nádobami a podpora vybavení a zabezpečení sběrných dvorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám