Hlavní obsah

Výsledky rezidenčního pobytu umělců ve Vítkovických slévárnách jsou k vidění v Industrial Gallery

Novinky, Josef Zajíc

Rezidenční pobyt, jako každoročně, uspořádala Industrial Gallery ve společnosti Vítkovické slévány, společnosti s r. o. Výsledky tří umělců Martina Kocourka - Česká republika, Karoliny Lizurej - Polsko a Juraje Florka - Slovensko mohou zájemci zhlédnout od 8. srpna do 8. září.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.8.2017 Výstava v INDUSTRIAL Gallery.

Článek

Podle Zuzany Kulhánkové, manažerky a kurátorky Industrial Gallery v Ostravě, považují za velice přínosné podpořit umělce v tvorbě v atypickém industriálním prostředí.

Tato možnost je pro umělce zcela ojedinělá a rozšiřuje mezi nimi i veřejností v dané zemi povědomí o Ostravě a jejich příležitostech a možnostech v zahraničí, což vede k propagaci České republiky a jejímu postoji ke kultuře a umění a dále k utužení mezinárodních vztahů.

"Vybraní umělci Martin Kocourek, Juraj Florek a Karolina Lizurej měli k dispozici svůj vlastní ateliér s veškerým potřebným materiálem ve skladu modelů a prostory ve sběrně barevných kovů včetně materiálu, který jim byl plně k dispozici pro vytváření plastik. Znovupoužití již nepotřebného materiálu se v dnešní době dostává do popředí," informovala o pobytu tří umělců v Ostravě Kulhánková.

Vystavující Martin Kocourek je původně vystudovaný šperkař, který se přes sochařství propracovává až ke konceptuálnímu umění. Na pobytu v Ostravě pracoval na šrotišti a tvořil z odpadového materiálu.

Pro autorku Karolinu Lizurej jsou nejtypičtější vyšívané obrazy.

Juraj Florek se vyznačuje klasickou plénérovou tvorbou s vysokým realismem - zobrazování skutečně viděného.

Rezidenční pobyt vyvrcholil prezentací tvorby vytvořeného během tohoto pobytu. Díla jsou k vidění od 8. srpna do 9. září v Industrial Gallery v Ostravě na Zahradní ulici číslo 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám