Hlavní obsah

Vyšetření zraku mohou lidé z Prostějova absolvovat zdarma

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pátek 31. března v Nemocnici Prostějov chystají osvětovou akci k příležitosti Světového týdne glaukomu. Vyšetření nitroočního tlaku, odborné konzultace očních obtíží i prohlídku očního oddělení tak budou moci zájemci z Prostějova a okolí absolvovat zdarma.

Foto: Lucie Drahošová

Oční vyšetření

Článek

Světová asociace glaukomu a Česká glaukomová společnost každoročně vyhlašují akci Světový týden glaukomu, jejímž cílem je šířit osvětu týkající se prevence, diagnostiky, příznaků i léčby zeleného zákalu. Právě glaukom, tedy zelený zákal, je totiž celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty.

Při včasném záchytu lze přitom zelený zákal úspěšně léčit a schopnost vidět u pacienta zachovat. Prevence je proto na místě i v případech, kdy člověk nepociťuje žádné významnější obtíže. Zelený zákal totiž probíhá pomalu a nepozorovaně, obvykle bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku.

Zájemci z Prostějova mohou přitom nyní potřebné vyšetření absolvovat i bezplatně a bez žádanky. V pátek 31. března totiž proběhne v Nemocnici Prostějov Den prevence zeleného zákalu, a to od 10 do 14 hodin přímo na očním oddělení nemocnice, v bloku F areálu.

Preventivní prohlídka, kterou mohou zájemci v rámci Dne prevence zeleného zákalu v Nemocnici Prostějov absolvovat zdarma, přitom nebolí. „Hlavní příčinou glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit pomocí několikaminutového vyšetření. Řada lidí má už jen z této prohlídky obavy, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné,” říká primář očního oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Petr Frgál.  

Vyšetření je zejména vhodné pro osoby starší 65 let, a to především ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji. Další rizikovou skupinou jsou diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl.

Objevit se však může glaukom v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. „U osob nad 45 let a současně s některým z rizikových faktorů doporučuji prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky,” říká primář Frgál s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku prokáže odchylku od normy, je pacient v Nemocnici Prostějov objednán k dalším odborným vyšetřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám