Hlavní obsah

Výroční setkání armádních sportovců s Danou Zátopkovou a Josefem Masopustem

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroční setkání s jubilanty armádního sportu 2014 předání ocenění „Anděl pro lepší svět“ a rozloučení se sportovci k ukončení jejich vrcholové sportovní kariéry proběhlo 9. prosince 2014 v Kongresovém sále Domu armády v Praze za přítomnosti Dany Zátopkové a Josefa Masopusta.

Foto: Jiří Cysař

Dana Zátopková a Josef Masopust dávají rozhovory před zahájením akce

Článek

I v tom letošním roce oslavili své kulatiny a půlkulatiny sportovní velikáni, kteří se připravovali na závody pod hlavičkou Dukla, ÚDA či ještě ATK. Jsou to medailisté z olympijských her, nebo mistrovství světa či Evropy, dále držitelé světových, evropských i českých a československých rekordů.

Celé setkání se neslo v přátelském duchu. Velikáni sportu v čele s legendou české atletiky Danou Zátopkovou a legendou českého fotbalu Josefem Masopustem sledovali společně předávání cen, a to z rukou významných osob, mezi nimiž můžeme za všechny jmenovat lékaře Jana Pirka, náčelníka generálního štábu Petra Pavla. Z řad úspěšných sportovců minulé doby pak olympijskou vítězku Kateřinu Neumanovou.

Nechyběli ani další velice úspěšní sportovci, a tak po ukončení oficiální části se rozběhla diskuze mezi účastníky. Bylo nádherné sledovat různé generace sportovců, jak si mezi sebou vypraví své minulé sportovní zážitky a současné, někdy ještě pracovní, starosti a radosti. Mezi účastníky bylo hodně sportovců, jenž pamatovali původní názvy ÚDA i ATK a věkem nad osmdesát let udivovali přítomné svou vitalitou. Dukla Praha se stará o své sportovce-důchodce a založila nedávno jejich klub.

Předání ocenění: Anděl pro lepší svět bylo součástí této slavnostní akce. Anděly pro lepší svět vyrábí letos dvacet dětí navštěvujících Školičku základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky při Galerii U Šťastných bobtailů. Svá řezbářská dílka zhotovují pod vedením lektorky Heleny Vaculíkové.

Udělují je osobám s vysokým morálním kreditem nebo institucím spravujícím paměť lidstva. Dřevění andělé se rozlétli do vzdálených koutů naší země, například k dřívějšímu kardinálu Miloslavu Vlkovi, současnému kardinálu Dominiku Dukovi, Medě Mládkové, Martě Kubišové. Zatím nejdelší let absolvoval jeden z andělů do Vatikánu k papeži Benediktu XVI.

Andělé putovali i do Terezína, Osvětimi a Lidic, do Parlamentu ČR a poslední je připraven doletět do Londýna k Nicholasi Wintonovi.

Anděly předala  lektorka paní Helena Vaculíková těmto oceněným: náčelníku GŠ armádnímu generálovi Petru Pavlovi, atletce Daně Zátopkové, fotbalistovi Josefu Masopustovi a oštěpařce Barboře Špotákové, za kterou ocenění převzal šéftrenér atletiky Dukla Praha Jiří Šimice.

Reklama

Výběr článků

Načítám