Hlavní obsah

Výprava k Cukráku nabídla pohled nejen na vysílač, ale i na dvě řeky

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní zima zatím dovoluje svým mírným průběhem vyrážet do přírody na výlety. Neváhali jsme a vydali se na cestu od Černolických skal kolem vysílače Cukrák až do Zbraslavi v Praze.

Foto: Jiří Cysař

Cukrák

Článek

První část výletu

Start výletu byl v Černolicích, část Nové Dvory, odtud pokračujeme po červené turistické značce směrem na Zbraslav a to přes Jíloviště. Červená turistická trasa nás bude provázet až do cíle výletu.

V dálce vidíme Cukrák a tak jdeme směrem k němu. Ten nám však brzy zmizí z dohledu, jelikož počáteční část trasy se po krátkém prudkém sestupu dostane do Přírodního parku Hřebeny a Jílovišťským lesem jdeme zvlněnou cestou se sestupy a výstupy do roklí až k místu nad Jílovištěm.

Tento úsek je nejtěžší z celého dnešního výletu a je dlouhý šest kilometrů. Po vystoupení z lesa se před námi rozprostírá výhled do údolí řeky Berounky (nalevo) a pak do údolí řeky Vltavy - naproti nám stojí majestátně vysílač Cukrák.

Cukrák

Kopanina, známější pod názvem Cukrák, je kopec s vrcholem v nadmořské výšce 411 m n. m. v severní části Hřebenů Brd, s vrcholem na území obce Jíloviště, jižně od Prahy, který zaujímá oblast mezi řekami Vltava a Berounka až do několikakilometrové vzdálenosti.

Na vrcholu kopce stojí od roku 1961 televizní a rozhlasový vysílač Cukrák, vysoký 193,5 m. Televizní a rozhlasový vysílač leží v severní části Brd, v katastrálním území Jíloviště, nedaleko jižní hranice Prahy. Stavba začala v roce 1959. Do provozu byl uveden 26. listopadu 1961. Jeho výška je 193,5 m a průměr základny 16 m, hloubka základu 12 m a hmotnost konstrukce je 2000 tun.

Druhá část výletu

Projdeme Jílovištěm a pokračujeme dále po hřebeni v lesním terénu k vyhlídce do údolí Vltavy nad městečkem Vrané nad Vltavou. Po levé straně máme stále vysílač a výpadovku do Strakonic.

Po klikatící se cestě se dostáváme k impozantnímu výhledu do krajiny vltavského údolí. Stojíme přímo pod dráty elektrického vedení odvádějící vyrobenou elektřinu z vodního díla Vrané. Výhled máme na širokou řeku Vltavu a do krajiny v okolí Vraného a v dálce se rýsující kopce Šumavy. Vodní dílo Vrané je součástí tzv. Vltavské kaskády a je první z devíti přehrad.

Vltavská kaskáda

Vltavská kaskáda je soustava vodních děl na řece Vltavě. Jde o celkem 9 přehrad, z nichž první byly budovány ve 30. letech 20. století. Do Vltavské kaskády patří přehrada zadržující největší objem vody z českých nádrží (Orlík) i přehrada největší co do plochy hladiny (Lipno). Vodní elektrárny v přehradách kaskády produkují elektrický výkon až 750 MW.

A jsme v cíli

Dále již míříme na Zbraslav, Báně odkud nám jede autobus do centra Prahy. Cesta plynule klesá až k poslednímu místu výhledů a to na údolí Berounky a Prahu před námi a za zády se zapadajícím sluncem je vysílač Cukrák. Krásný konec 15 kilometrového výletu.

Ještě na závěr se můžeme posadit u kapličky Panny Marie, hned vedle posledního výhledu, a zhodnotit celou dnešní výpravu. Odtud sejdeme sto metrů a jsme na zastávce MHD v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám