Hlavní obsah

VyOsení 1010 – festival svobodné hudby podruhé v Žatci

Novinky, Radek Holodňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 28. června se v Piváriu Zlatý Chmel v Žatci uskuteční druhý ročník hudebního festivalu VyOsení. Z vod svobodné hudby, jejíž produkce není zpoplatněna OSA, Žatec opět navštíví špička českého reggae, prostor tentokrát dostane i hip hop. Od 18 hodin vystoupí v řadě šest kapel.

Foto: Radek Holodňák

MessenJah na prvním žateckém VyOsení v červnu 2013.

Článek

Žatečtí Piráti pro všechny příznivce alternativní kultury opět pořádjí festival nezávislé hudby VyOsení, tentokráte s podtitulem „1010“. Cílem putovního festivalu je prezentovat svobodnou hudbu všem rozličných žánrů, jejíž produkce nepodléhá zpoplatnění kolektivními správci autorských práv, jako je OSA či Intergram.

Piráti tak po úspěšném minulém ročníku, kdy Žatec navštívil guru české reggae scény MessenJah, chtějí znovu dokázat, že lze pořádat poutavé koncerty i bez placení v duchu hesla „Ose ani halíř“.

VyOsení navazuje na Pirátskou kampaň „Hrajeme svobodnou hudbu,“ která živnostníkům a provozovnám nabízí alternativy plateb za rádio „na place“ a upozorňuje na možnost hrát volně hudbu, za kterou není třeba platit kolektivním správcům (např. hudba vytvářená pod licencí Creative Commons atd.).

Na koho se může Žatec těšit?

Úvod večera bude laděn rockově – vystoupí punk-rocková kapela Najust, žatecká metalová formace Furt2N a experimentální skupina WWS, která kombinuje punk s dechovými nástroji.

Zhruba po deváté hodině večerní pak Pivárium Zlatý Chmel a celé žatecké podměstí rozezvučí hip-hop. Jako hosté vystoupí Dual Story Boyz, nadějná hip-hopová skvadra, která má dobře našlápnuto a můžete je znát i z televizních talentových soutěží. Rapovou seanci pak završí žatecká legendární stálice undergroundu Retrospekt.

Hlavní špičkou večera, která se na stage dostaví před půlnocí, bude sestava předních českých reggae interpretů, kteří jediní mohou trumfnout loňský výkon MessenJaha. Na VyOsení se představí Dr. Kary, Mr. Roll a Wilda Panda, kteří představí to nejlepší ze své dosavadní tvorby v rytmu dancehall a reggae.

PROGRAM

Rockový blok 18:00 – 20:30

Najust (punk-rock)

Furt2N (rock)

WWS (hergot fagot pop-punk)

Hip-hopový blok 21:00 – 23:00

DUAL STORY BOYZ (hip hop)

RETROSPEKT (hip hop)

Reggae párty 23:30

DR. KARY / MR. ROLL / WILDA PANDA (reggae / dancehall / hip hop)

Reklama

Výběr článků

Načítám