Hlavní obsah

Výlov v Tovačově zve na rybí dobroty i jízdu historickým vlakem

Novinky, Leona Roháčková

Milovníci ryb si zcela jistě nenechají o tomto víkendu ujít výlov Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. K mání bude kapr, lín, ale i štika či pstruh lososovitý. Chybět nebude muzika, zábava a spousta rybích dobrot. Na výlov se můžete svézt vláčkem z Kojetína a navštívit i tovačovský zámek.

Foto: Leona Roháčková
Článek

„Začínáme v sobotu v 8.30 ráno, kulturní program v podobě country hudby zajistí skupina Šediváci. Pro děti budou kolotoče a další atrakce, všechny čeká šest až sedm druhů úprav ryb nebo polévka,“ přidal nabídku Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov, podle něhož by mělo v sítích skončit pět set až šest set metráků ryb. V nabídce budou kromě tradičního kapra, tolstolobika, amura i dravé ryby, jako je štika, sumec, lín a pstruh lososovitý.

Historickým vlakem po zrušené trati

Příchozí se budou moci také svézt historickým vláčkem na již zrušené trati Kojetín – Tovačov. Kroměřížská dráha a Klub přítel kolejových vozidel Brno přistaví unikátní stroje. "Soupravu bude tvořit motorová lokomotiva 720.113 Hektor z roku 1961 a dvojice vozů Bix s panoramatickými čelními okny. Na některých spojích se může objevit i lokomotiva Karkulka z roku 1965," dodal Jiří Kotas z pořádajícího brněnského klubu. „Bude to zajímavá nostalgická procházka, vlaky totiž staví za Tovačovem," poznamenal.

Tradice výlovů v Tovačově spadá k roku 1955, kdy sem jezdily autobusy z Prostějova, Přerova i Olomouce. Tradice byla v sedmdesátých letech přerušena z důvodu zákazu prodeje ryb na hrázi. V roce 1990 se výlov znovu obnovil, letos se výlov koná po dvaadvacáté. Podle odhadů se v Tovačově v posledních letech účastní výlovu kolem dvaceti tisíc návštěvníků z širokého okolí. Táhne je sem nejen jedinečná podívaná, ale hlavně možnost koupit si takové druhy jako je lín či štika.

Po oba dny výlov potrvá asi do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám