Hlavní obsah

Výlet nejen pro Sherlocka Holmese

Novinky, Jan Řehounek

Navštívíte-li obec Hořátev v sousedství Nymburka, máte jedinečnou možnost seznámit se s její historií a pamětihodnostmi prostřednictvím naučné stezky.

Foto: Jan Řehounek

Evangelická modlitebna v Hořátvi

Článek

Začíná prvním informačním panelem před budovou obecního úřadu, který pojednává o historii obce samotné. Druhá zastávka je u výjimečně zachované toleranční evangelické modlitebny z roku 1792, jež byla nějaký čas působištěm autora populárních Broučků Jana Karafiáta.

V sousedství kostela je památná lípa malolistá. Odtud je to jen pár kroků ke škole, kde se dočteme jak o škole, tak o významných kantorech. Podél strouhy dojdeme k obrovským památným dubům a na panelu se dočteme o nedaleké říčce Výrovka.

Vrátíme se do hlavní ulice, kterou směrem k železniční zastávce vede Švehlova alej, přečteme si i základní informace o tomto prvorepublikovém politikovi. Za architektonicky zajímavým hostincem, krčma je tu mimochodem zmiňována už v 16. století, zahneme výpadovkou na Nymburk – u posledního stavení je panel s informacemi o místních rodácích padlých v 1. světové válce.

Podíváme se zde na památný dub s příběhem – po návratu z dlouhé vojenské služby ho zasadil v roce 1826 majitel statku Jakub Novák (tady je na panelu chybně uvedeno Václav).

Vrátíme se na náves, kde panel č. 7 informuje o tom, že tady býval původně rybník Louže a připomíná rodáka – hrdinu, letce R.A.F. – poručíka Bedřicha Krátkorukého. V zastrčené uličce za našimi zády je v místech jeho rodného domu pamětní deska.

O středověkém pohřebišti se dočteme na další ceduli, odkud přejdeme k romantickému rybníku Hliňovka. Kromě půvabné dřevěné sochy vodníka tu najdeme torzo památného topolu černého a dvousetletou lípu malolistou. Prý na místě, kde byli v roce 1812 pochováni francouzští vojáci vracející se tudy z prohrané Napoleonovy války v Rusku.

Jedinou vadou na kráse naučné stezky je, že její trasa není značena. Na každém z deseti panelů je jen zelená šipka ukazující vlevo či vpravo, ale dál už… Sherlocku Holmesi, pátrej! Tak přejeme pěkné hledání...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám