Hlavní obsah

Výjezd hasičů k mirovickému kostelu byl součástí předávání betlémského světla

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než třemi lety vyhořelý husitský kostel v Mirovicích zná místní sbor dobrovolných hasičů více než dobře. Jejich jednotka tehdy dorazila jako první k ničivému požáru, který po mnoho hodin likvidovaly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. O třetí adventní neděli však naopak oheň do kostela přinesli.

Foto: Petr Hejna

Světlo z Betléma

Článek

Betlémské světlo doputovalo do Mirovic z Českých Budějovic, kam ho tradičně dopravili skauti z rakouského Lince po železnici. Jako kurýr z krajského města posloužil přímo plzeňský biskup Filip Štojdl. Díky jeho dobrému vztahu s hasiči, danému i respektem k jejich práci, i oni byli zapojeni do další „distribuce“ betlémského světla. Paradoxně tedy požárníci tentokrát plameny nelikvidovali, ale naopak opatrovali pro další předání.

Program v kostele zahájilo vystoupení dětí z mateřské školky, šestice předškoláků po svém bloku obdržela malou pozornost od místního kmenového duchovního bratra Ivana. Následoval hudební set, připomínající dnes již ne tak častou zájmovou činnost rodinného muzicírování, a to v podání tříčlenné rodiny Tvrdků.

V závěru si mohli návštěvníci s jejich doprovodem zazpívat společně koledy, ovšem popravdě k husitskému chorálu to mělo daleko, a to i přes snahu dalších přítomných duchovní z plzeňské diecéze - Filipa, Lukáše a Richarda, jistě by pomohlo pro držení noty a rytmu předzpívání z kůru. Nicméně i toto občasné tápaní naopak přispělo k odlehčené a přátelské atmosféře tohoto předvánočního setkání - mistři pěvci norimberští nějak nedorazili, leč skromný sbor husitských kněží se snažil s plným nasazením.

Poté přítomné krátce pozdravil místostarosta Ing. Michal Huleš a zvuk hasičské sirény před kostelem oznámil, zejména dětmi očekávaný příjezd ohňonoše. Z nazdobeného červeného veterána již světlo zamířilo do kostela, kdy proběhl obřad, kdy si s radostí připalovali i nekuřáci, ne však tabákové výrobky, ale svíčky v donesených lucerničkách.

Příští, tedy poslední adventní neděli, připadající na 23. prosince, proběhne v tomto kostele rovněž od 18 hodin koncert, který však nebude v duchu možná lidem již se často zajídajících, v tento krásný čas všude kol znějících písní vánočních, ale netradičně nabídne vlastní poetickou tvorbu s častými odkazy na duchovní tématiku, ovšem naservírovanou v rockovém kabátě, jako šitém pro vyzrálejší publikum (s Kabátem to rozhodně nic společného mít nebude), doplněném působivou velkoplošnou projekcí.

Biskup Filip Štojdl promluví i na akci ve vísce Třebkov poblíž Písku, a to u příležitosti pořádání živého betléma u tamní kapličky v pátek 21. prosince.

Historie betlémského světla je vcelku mladá, váže se k roku 1986, kdy právě v Linci vznikla myšlenka zpestřit sbírku na podporu zrakově postižených, nazvanou Světlo ve tmě. Tato aktivita zaměstnanců rozhlasu, spočívající v nápadu donést světlo přímo z Betléma, našla podporu jak u pro dokonání činu potřebné letecké, tak cestovní společnosti, a první realizací v tomto roce se zrodila novodobá vánoční tradice. Jistě pro ctitele tradic vkusnější a smysluplnější, než odulí Santa Clausové a podstatně ladnější sobi, nuceni nám nadnárodními obchodními řetězci jako pravé kouzlo vánočních svátků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám