Hlavní obsah

Vydejte se za historickými památkami a událostmi do Nymburka

Novinky, Jan Řehounek

Město Nymburk nabízí od jara letošního roku pravidelné komentované prohlídky města – po trase historických památek a událostí. Zasvěcenými průvodci jsou členové Společnosti přátel starého Nymburka.

Foto: Jan Řehounek

Středověké cihlové hradby Nymburka

Článek

Po pěti uskutečněných akcích se ukazuje, že veřejnost má o informace o historii města zájem, a to nejen místní obyvatelé, ale i turisté z celých Čech.

Poslední procházka před trojměsíční zimní přestávkou se uskuteční v sobotu 3. listopadu.

Listopadová trasa začíná na náměstí základní informací o historii města a představením Hlavova domu, renesanční radnice a mariánského sloupu. Následovat bude povídání o systému středověkého opevnění a bránách.

Každého jistě zaujme Hradební ulice s domky přilepenými na hradební zeď a parkán, kde je patrná speciální konstrukce cihlové hradby. U sochy sv. Jana Nepomuckého při mostu přes Labe se účastníci dozvědí mj. o divadelně-literární rodině Rachlíkových.

Divadlo bude tématem i u renesanční vodárny Turecká věž, kde bude možné vystoupat až nahoru. Pás středověkých hradeb a unikátní systém obrany města budou zmíněny na Přístavě i na Rejdišti, tedy z obou stran hradební zdi. Vyvrcholení výkladu bude patřit gotickému kostelu sv. Jiljí a na závěr je plánována návštěva hradební věže Kaplanka.

Zájemci o prohlídku města se přihlásí (mohou i předem na mail infocentrum@meu-nbk.cz) v Turistickém informačním centru na náměstí Přemyslovců, kde si zakoupí vstupenky a obdrží visačky. Kapacita je ovšem omezená. Před infocentrem si je ve 14 hodin vyzvedne průvodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám