Hlavní obsah

Vydařená cyklotrialová premiéra

Novinky, Radek Janka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První soutěží zahájili v sobotu 26. dubna cyklotrialisté svou letošní závodní sezonu pod širým nebem. Z pořádajícího Biketrial klubu Olomouc se nejlépe umístil Tomáš Vepřek, který závod absolvoval bez jediného trestného bodu a zaslouženě zvítězil v kategorii benjamin.

Foto: Markéta Ondrušková

Lukáš Janka, Biketrial klub Olomouc

Článek

Poslední dubnová sobota patřila úvodnímu závodu Cyklotrialových her mládeže v olomouckém Centru Semafor. Obavy z proměnlivého počasí se naštěstí ukázaly liché a čtyři desítky účastníků čekalo příjemné slunečné odpoledne.

Podnik se konal pod patronátem Českého svazu cyklistiky podle pravidel trialu UCI, která se mírně odlišují od soutěžních pravidel federace BIU, pod níž se mládežnické soutěže až dosud téměř výhradně konaly. Startu proto předcházela podrobná rozprava, kde organizátoři zdůraznili odlišnosti v bodování.

Prostory Centra Semafor nabídly pro závod velmi dobré podmínky - na dosah od centra města, přitom se spoustou stromů a zeleně, v těsné blízkosti sportovišť a frekventované cyklostezky. Výkony jezdců na kontrolních úsecích postavených z dovezených umělých překážek tak přiměly k zastavení množství pěších kolemjdoucích i cyklistů.

V nejmladší kategorii promesa zvítězil Šimon Hanzal z Brna, v poussinech byl nejlepší Štěpán Šiller z Hamrů nad Sázavou, mezi benjaminy zvítězil domácí Tomáš Vepřek, kategorii minime Marek Pochtiol ze Žižkova Pole. Nejstarší mládežnickou kategorii cadet vyhrál Martin Štěpánek z Hamrů nad Sázavou, mezi dívkami byla nejlepší Bětka Pečínková rovněž z Hamrů.

Cyklotrialové hry pokračují druhou soutěží 17. května ve Žďáru nad Sázavou v rekreační zóně u Pilské nádrže. Většina jejich účastníků se ale znovu potká již tuto sobotu v Brně - Kníničkách na zahajovacím závodě seriálu Mistrovství a přeboru České republiky v biketrialu pod federací BIU.

Oba tyto sporty, cyklotrial i biketrial, jsou si totiž natolik podobné a blízké, že v mládežnických kategoriích jejich členská základna v podstatě splývá. Letos poprvé si i mladí jezdci mohou vybírat z obou typů soutěží. Termíny jsou zvoleny tak, aby si vzájemně nekonkurovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám