Hlavní obsah

Vůně a chuť specku ovládne počátkem října jihotyrolský Villnöss

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jihotyrolský speck je skutečným pojmem. Není divu, že v roce 1996 získal certifikát EU Chráněné zeměpisné označení. A tak Jižní Tyrolsko - stejně jako dalším dvěma CHZO produktům (jablka a víno) - mu každoročně věnuje speciální festival. Ten se i letos pořádá v údolí Villnösser Tal.

Foto: Südtiroler Speck Consortium

Přírodní kulisa Dolomit jen umocňuje zážitky, které jsou na festivalu specku vnímány doslova všemi smysly.

Článek

Festival specku, pořádaný 5. a 6. října v obci St. Magdalena každoročně přitáhne tisíce místních, ale také hostů, kteří mají rádi dobré jídlo, pití a zábavu.

Speck není jen výtečný gastronomický produkt, ale je úzce spojen s tradičním životem a kulturou jihotyrolského venkova. Název "speck" se objevuje poprvé v písemných zmínkách v 18. století ale už 6 století předtím je doložena jeho výroba pod různými jinými místními názvy.

Speck není český špek

Jihotyrolský speck je výjimečný spojením středo- a jihoevropské technologie zpracování masa. Zatímco na jihu se maso většinou jen suší na vzduchu, ve střední Evropě maso pouze udíme.

V alpských údolích Jižního Tyrolska se tyto dva způsoby kombinují a maso se po 2-3 týdnech naložení ve směsi soli a koření 24-48 hodin udí studeným kouřem a pak několik měsíců zraje na čerstvém vzduchu. Vychází to z tradice vánočních zabíjaček, po nichž se maso konzervovalo, dokud byly klimatické podmínky příznivé a nebylo velké horko.

Dnešní certifikovaný speck musí zrát minimálně 6 měsíců. Je vyroben nikoliv ze sádla, jako český špek, ale z nejkvalitnější části vepřové kýty-horního šálu. Vrstvy tuku a kůže na specku se nelekejte. Kůže pomáhá udržet tvar a zabraňuje vysychání a tuková vrstva dodává specku jeho typicky mírně nasládlou chuť, pro kterou je tak ceněn. Kvalitu certifikovaného specku trvale kontroluje sdružení jeho výrobců-Südtiroler Speck Consortium.

Nesmí chybět Speckbretl

Na festivalu se sejdou nejlepší výrobci certifikovaného specku, kterých je v Jižním Tyrolsku něco přes dvacet. Speck pochopitelně nechybí v kuchyni nejlepších jihotyrolských šéfkuchařů (celkem je v Jižním Tyrolsku 17 restaurací, oceněných hvězdami Michelin).

A tak ve Villnösu bude možné ochutnat jejich kulinářské výtvory a samozřejmě všude bude k dispozici tradiční Speckbretl - dřevěné prkénko s porcí specku, doplněnou kyselou okurkou a tradičním pečivem. A že se nebude šetřit dobrotami pro hosty festivalu, svědčí to, že organizátoři připravují celkem 5 tun specku k ochutnání a samozřejmě i k prodeji.

Volba 10. Miss Speck a specková loterie

Letošní festival je zde už podesáté a kulaté jubileum se bude slavit o to více. Na náměstí v St. Magdaleně nebudou chybět muzikanti, selské trhy ale i překvapení pro hosty - speckové kino a specková loterie s velice pěknými cenami.

V neděli pak proběhne tradiční volba královny krásy a její vítězka bude tváří jihotyrolského specku až do příštího ročníku.

Ale co by byla jihotyrolská lidová slavnost i bez ostatních místních dobrot, na které jsou obyvatelé právem hrdí. Takže k ochutnání budou také třeba vyhlášené jihotyrolské kaštany, sýry a nesmí chybět ani výtečná jihotyrolská vína. Čerstvý selský chléb přímo z pece na náměstí jen doplní kulinářský zážitek.

Po oba dny festival probíhá od 10 hodin do 20 hodin. V sobotu je vstup zdarma, v neděli návštěvníci nad 14 let zaplatí 6 eur.

Další informace: www.speck.it, www.samedobroty.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám