Hlavní obsah

Vstup do velikonoční pohádky nabízel sál vyzdobený vajíčky, květinami a zvířátky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí otevřelo ve čtvrtek 17. března v Kulturním domě slavnostní atmosféru nadcházejících svátků Velikonočním jarmarkem doprovázeným krásou jarní přírody a přinášejícím inspiraci pro výzdobu domovů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Český kačer Donald, v české pštrosí skořápce, přibral česká kuřátka a hurá do pohádky. Jaké - té naší velikonoční.

Článek

Letošní Velikonoční jarmark se nesl spíše ve sváteční atmosféře. Odpadl tradiční spotřebitelský charakter, kdy toto zboží a potravinářské speciality bude možné zakoupit na předvelikonočních farmářských trzích ve středu 23. března na Mírovém náměstí. O to více lákaly ve velkém sále Kulturního domu v Ústí nad Orlicí vystavené dekorativní předměty připomínající svátky jara.

Na jednotlivých stáncích tak defilovala zvířátka ve všech podobách. Pochopitelně převládala vajíčka a perníčky s malbou kuřátek s ochranou slepiček a kohoutků. Neopominutelnou skupinu také tvořily figurky zajíčků a oveček. Pozornost pak poutaly nápadité z japonského origami převzaté papírové figurky kuřátek, slepiček a labutí a obdobné ve skle provedené, navíc s řadou líbivých kočiček a veselých tučňáků.

Stánek s živými pokojovými květy byl doplněn napichovátky s figurkami zvířátek, s vajíčky a mašličkami v zářivých pastelových barvách. To bylo velkým lákadlem především pro menší děti, jejichž oči nezakrytě vyjadřovaly přání něco pěkného si odnést - či představu odměny za koledu.

Na přehlídku květinové výzdoby navazovala nabídka proutěných košíčků a ošatek zdobených imitací jarních kvítků s navázanými pestrobarevnými mašličkami. Pro osobní zkrášlení bylo připraveno množství bižuterie také v květinovém provedení.

Příslibem sladkého pochutnání byly v dárkových koších a v celofánových balíčcích malované perníčky se všemi motivy Velikonoc.

Hlavním sortimentem ovšem byly kraslice zdobené různými technikami, pomalované tradičními vzory, jarními kvítky, postavami zvířátek, pokryté háčkovaným kabátkem i pestrými třpytkami.

Nejvíce pak upoutaly praktické ukázky velikonočního zdobení. Na tradičním libchavském stánku byla malována malá slepičí vajíčka, jejichž výroba podle udání malířky obnáší zhruba půl hodiny, na rozdíl od velkých pštrosích, které vyžadují čtyři až šest hodin práce. 

Zajímavostí je, kde se u nás vzalo pštrosí vejce. Vysvětlením je jeho původ, který není v daleké Africe, ale jen na libchavské pštrosí farmě. Inu, i pštros je již místním domácím usedlíkem, takže svým vaječným výkonem dodává českým velikonočním svátkům mezinárodní charakter.

Návštěvnice si však většinou v tradičních vaječných krabičkách odnášely pravá česká vajíčka, i když tentokrát nebyla bílá ani hnědá, ale modrá, červená či různě vybarvená.

Neméně zajímavá byla ukázka malování perníčků s velikonoční tematikou, ať ve tvaru vajíček, tak nejrůznějších kytiček. Toto poprvé na jarmark přijela předvést Markéta Zemanová z Brandýsa nad Orlicí s doprovodem selky ve východočeském kroji, což dodávalo nabídce pravý staročeský charakter.

A tak romantika výroby kraslic a perníčků byla připomínkou nejen starých velikonočních zvyků , ale i ukázkou možnosti jak si zpříjemnit touto činností blížící se svátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám