Hlavní obsah

Vstoupit do pražské Ztracenky je jako nahlédnout do Alenčiny krajiny za zrcadlem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Že netušíte, kam nás vítr po Praze odfoukl? Na stráň nad Nuselské údolí po levici, Albertov s vysokoškolskými fakultami po pravici a před sebou. Ztracenka je nyní zrovna rozkvetlá zahrada, již najdete, když Horskou ulicí vystoupáte ke kostelu Karla Velikého.

Foto: Vratislav Konečný

Kvetoucí Ztracenka

Článek

Jako v krajině za zrcadlem

Malá vrátka s přeškrtnutým symbolem psa vás zavedou do opravdu trochu ztraceného kouta, do zahrady Ztracenka. Jako byste nahlédli do Alenčiny krajiny za zrcadlem.  Bílého králíka tu ale neuvidíte. Zato je tu  spousta zeleně, kytky, odpočinkové lavička.

Dějinný Albertov

Do dnešní parkové promenádní a odpočinkové podoby byl tento zanedbaný kout upraven v letech 2006 až 2010. Není velká, má rozlohu asi 0,6 hektaru. Ale je tu naprostý klid, výhled na Vyšehrad, nyní ho trochu kazí jeřáb, který se podílí na stavebních úpravách rozpadající se hradby.

Po pravé straně uvidíte dominantní kostel u svatého Apolináře, špičky věží emauzského kláštera a pod sebou přes sto let staré univerzitní budovy na Albertově, u nichž se začaly psát novodobé dějiny státu, a stále ještě píší. Nad zdí ukončující zahradu zahlédnete část strážní věže, které se používaly ke střežení státních hranic, za totalitně demokratického socialismu. Stojí v zahradě muzea ministerstva vnitra.

Zbytek opevnění

Když se vrátíte před zeď, ohraničující zahradu, po pár krocích narazíte na bastion XXX u božích muk. Byl součástí novoměstského opevnění založeného Karlem IV.  Do současné podoby ve stylu barokní fortifikace byl přeměněn při modernizaci městského opevnění.

Nyní je zde restaurace, na pozemku před ní, kde byla sochařská instalace i vyhlídka na Nuselské údolí, je úložiště stavebního materiálu, takže si budete muset počkat na plný výhled.

Ten je ale nerušený z ochozu nad restaurací. Obsáhne město od Nuselského mostu, přes Vyšehrad po Smíchov a Petřín. Zahrady nad Albertovem se mají postupně rozrůstat a vytvoří zelený prstenec.

Reklama

Výběr článků

Načítám