Hlavní obsah

Vrcholem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka bude Mozartovo Requiem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholem druhého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka bude uvedení Mozartova Requiem. Koncert se uskuteční v kostele sv. Václava v Dobrušce v neděli 4. listopadu a nese podtitul Pocta Václavu Havlovi.

Foto: MHF F.L.Věka

logo festivalu

Článek

V tiskové zprávě připomínají organizátoři, že „uvedení slavného díla Wolfganga Amadea Mozarta je dosud největším projektem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Zádušní mše – Requiem d moll je zkomponováno pro 2 basetové rohy, 2 fagoty, 2 trubky, 3 pozouny, tympány, housle, violu a basso continuo (violoncello, kontrabas a varhany). Vokální party zahrnují sólisty soprán, kontraalt, tenor, bas a smíšený sbor.“

O špičkové provedení slavné Mozartovy skladby se v Dobrušce postará Český filharmonický sbor Brno, Komorní filharmonie Pardubice, sólisté a dirigent Petr Fiala. Koncert nesoucí v podtitulu jméno prezidenta Václava Havla se koná pod záštitou Dagmar Havlové a je zamýšlen jako pocta všem zemřelým a poděkování prezidentu Václavu Havlovi.

Dagmar Havlová v poděkování festivalu a všem organizátorům připomněla: „Myšlenkový svět, občanské postoje i politická rozhodnutí Václava Havla zůstávají hodnotou pevně spojenou s našimi novodobými dějinami. Hodnotou, kterou – jak věřím – nelze zapomenout, kterou nelze obejít a která dokáže v důležitých okamžicích silně zaznít. Bude-li to skutečně tak, považovala bych to za nejlepší ocenění jeho díla.“

Nedělním koncertem však letošní ročník tohoto festivalu nekončí. Na programu jsou ještě dva projekty. O čtrnáct dní později, v neděli 18. listopadu vystoupí ve Společenském centru Kino 70 v Dobrušce recitátor Alfred Strejček a uvede světovou premiéru pořadu o Františku Vladislavu Hekovi, dobrušském rodákovi a žijící předloze literárního a filmového F. L. Věka. Tento projekt o životě vlastence a hudebního skladatele F. Vl. Heka, jedné z nejvýznamnějších postav historie města, vznikl na objednávku Mezinárodního hudebního festivalu.

Závěrečný koncert se uskuteční poslední listopadovou neděli v kostele Nejsvětější Trojice v Novém Městě nad Metují a představí se na něm Český chlapecký sbor BONI PUERI.         

Reklama

Výběr článků

Načítám