Hlavní obsah

Vrchol Radhoště je spojen s pohanskými modlami i s křesťanstvím

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydejte se po značce Klubu českých turistů za minulostí Beskyd na poutní místo Radhoště. Poznejte místo, kde sídlil slovanský bůh Radegast a kde se zastavili na své pouti věrozvěstové Cyril a Metoděj.

Foto: Dušan Jurek

Věrozvěstové Cyril a Metoděj

Článek

Radhošť, poslední vrchol Pustevenského hřbetu s výškou 1129 m. n. m., je sedmým nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd. 

Vrchol Radhoště můžeme dosáhnout z několika směrů, ten nejčastější bývá z Ráztoky - pěšky po Knížecí cestě, nebo lanovkou na Pustevny a pak po hřebeni k vrcholu Radhoště. Další cesty vedou z Rožnova pod Radhoštěm, Dolní Bečvy nebo z rozcestí na Pindule.

Velmi krásná je cesta po zelené značce KČT, vycházející rovněž z Ráztoky, vedoucí k rozcestí U křížku a pak osamocenou lesní pěšinou k dalšímu rozcestníku Radhošť hřeben. Odtud pak všichni společně po modré značce, která jde souběžně s NS Radhošť, zamíří k vrcholu Radhoště. Příjemná lesní cesta, schůdná také v zimním období, vám otevírá výhledy na Frenštát pod Radhoštěm a okolní vrcholy Beskyd. Cílem turistů mířících k vrcholu je pak dřevěná kaplička Cyrila a Metoděje.

Vrchol Radhoště má své místo v mytologii Beskyd. Podle pověsti byl právě Radhošť sídlem slovanského boha Radegasta - boha slunce, války a vítězství. Jeho nejznámějším zpodobněním je socha od Albína Poláška. Koncem jara se stával Radhošť místem oslav pohanského svátku letního slunovratu.

Traduje se, že právě věrozvěstové Cyril a Metoděj zbořili modlu slovanského boha a na její místo postavili kříž na znamení vítězství křesťanství. Existence rozsáhlého pseudokrasového jeskynního systému pod Pustevnami dala vzniknout pověsti, že modla je ukrytá v podzemním chrámu.

Kříž, který dnes obdivujeme, pochází z roku 1805, sousoší obou věrozvěstů se datuje k roku 1931. Nejvýznamnější stavbou je však Kaple sv. Cyrila a Metoděje postavená v letech 1896 - 1898. Její původní podoba byla zděná stavba s kupolí byzantského stylu. Dřevěná zvonice s šindelovou střechou byla přistavěna později v roce 1924 při celkové opravě. Při této příležitosti byla celá zděná kaple obložená dřevěným šindelem. Jde o jednu z nejvýše položených církevních staveb v České republice.

Vysvěcení kaple proběhlo v 1898 olomouckým arcibiskupem Theodorem Kohnem. Dnes se o toto poutní místo stará Matice Radhošťská z Trojanovic a je pod duchovní správou farnosti Frenštát pod Radhoštěm. V roce 2014 začala sezóna křesťanských poutí 5. července a každou sobotu v 11 hodin zde probíhá mše. V sobotu 13. září bude v kapli sloužena mše k upomenutí posvěcení kaple. Celou letošní poutní sezónu uzavře mše sloužená 28. září ve 13 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám