Hlavní obsah

Vrchol letošních přednášek ve Slavkově: SpaceX – Fenomén současné kosmonautiky

Novinky, Miroslav Slováček

Regionální pobočka Moravsko-Slezské křesťanské akademie ve Slavkově u Brna zve na přednášku s názvem SpaceX - historie, současnost i budoucnost - uskuteční se 22. listopadu v 19 hodin v prostorách slavkovského kina Jas. Vstupné bude jako obvykle dobrovolné.

Foto: Miroslav Slováček

SpaceX - historie, současnost i budoucnost.

Článek

Zakladatelé slavkovské pobočky si vytkli za cíl nejen plnit poslání Moravsko-Slezské křesťanské akademie, ale také popularizovat vědu a vědecký pokrok. Následující přednáška se bude lehce vymykat z obvyklého stylu.

Pozvání totiž přijal jeden z největších současných českých popularizátorů kosmonautiky, hlavní autor serveru www.kosmonautix.cz, Dušan Majer.

Téma přednášky se nabízí úplně samo, protože úspěchy americké soukromé společnosti jsou prostě ohromující a budí pozornost nejen v řadách laiků, ale hlavně pak v prestižním kruhu kosmických velmocí.

O Elonu Muskovi, zakladateli a majiteli SpaceX, si lze myslet leccos, ale určitě mu nelze upřít jeho smělé cíle, které se mu daří postupně plnit, a to ve všech oblastech techniky. SpaceX je dnes už jeden z nejvýznamnějších hráčů na poli kosmonautiky a velmi výrazně šlape na paty takovým gigantům jako je ruský Roskosmos, Čínské národní kosmické agentuře či i evropské ESA.

Dušan Majer je český odborník na kosmonautiku. Je šéfredaktorem úspěšného českého blogu o kosmonautice a autorem pořadů Vesmírné výzvy a Dobývání vesmíru, které vycházejí na internetové televizi Stream.cz. Také jej můžete znát z živých komentovaných přenosů startů raket na serveru www.youtube.com. Za svoji činnost obdržel několikrát cenu Akademie věd České republiky za popularizaci vědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám