Hlavní obsah

Vojenský újezd Boletice poničil silný vítr, řádil i na Olomoucku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesní kalamitu hlásí hospodáři Vojenských lesů a statků (VLS), kteří se starají o lesy zejména ve vojenských újezdech. Silný vítr a bouřky, které se od 10. do 19. srpna přehnaly republikou, vyvrátily a zpřerážely převážně smrkové porosty, odnesly to ale i listnáče.

Foto: archiv VLS
Článek

Škody hlášené jednotlivým lesními závody se pohybují se okolo 100 tisíc metrů krychlových dříví. Uvedl to v pondělí na základě předběžných sčítání ředitel státního podniku Josef Vojáček.

Nejvíce postiženou oblastí je vojenský újezd Boletice na Šumavě s okolím, které zasáhly silné nárazové větry s bouřkou z pátku na sobotu.

Pro polomy se nemohli dostat hlouběji do lesa

V lokalitě kolem Horní Plané a Volar na Šumavě sčítali lesníci VLS škody až do neděle, přes poškozené dříví bylo složité se do některých lesních lokalit dostat. Celkové odhady škod v lesích VLS se zde vyšplhaly až na 50 tisíc metrů krychlových. 

Nejhůře postiženy jsou lokality v okolí Nové Pece, Horní Plané, Želnavy, Záhvozdí, Pěkné a Chlumu u Volar.

„Převážně se jedná o smrkové dříví, ale leží i mnoho listnatého,“ uvedl ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král.

Postiženo bylo i Olomoucko

Silný nárazový vítr způsobil již v předchozím týdnu desetitisícové škody také ve dvou moravských vojenských újezdech a jejich okolí. Druhý největší tuzemský výcvikový prostor Libavá na Olomoucku hlásí škody v rozsahu 40 tisíc metrů krychlových, ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku lesníci VLS sečetli škody na 10 tisíc metrů krychlových.

S ohledem na vzniklou kalamitní situaci pozastavil až do odvolání ředitel VLS Josef Vojáček plánované úmyslné těžby v rámci celého státního podniku.

Zatím varování, o zákazu vstupu do lesa se též uvažuje

VLS žádají veřejnost o obezřetnost v uvedených lokalitách, v nichž se nachází také několik turistických tras. Polámané stromy stále představují pro návštěvníky značné nebezpečí, navíc se v souvislosti se zpracováním kalamity po lesních cestách bude v nejbližších dnech pohybovat těžká těžební technika.

Není vyloučeno, že do některých lokalit ve správě VLS především na Šumavě bude nucen lesní úřad vyhlásit zákaz vstupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám