Hlavní obsah

Vojáci z elitní prostějovské jednotky jsou už z Afghánistánu doma

Novinky, Leona Roháčková

Stovka vojáků, která šest měsíců působila v afghánské provincii Nangarhár, převzala v pátek 13. července za svou práci zasloužené ocenění. To jim přijel předat ministr obrany Alexandr Vondra. Speciálové po sobě zanechali vycvičené vojáky, osvobozená rukojmí a zadržené drogy.

Foto: Mirek Šindelář
Článek

Jejich adresou byla základna Hombre v provincie Nangarhár, kde plnili celou řadu speciálních úkolů. Vycvičili afghánskou partnerskou jednotku, která se díky nim stala se elitní policejní jednotkou. Speciálové rovněž eliminovali nezákonný prodej drog, na svém kontě mají mimo jiné  zadržení téměř tuny hašiše. Za svůj život jim vděčí mnoho rukojmích, mezi kterými byly i děti. 

„Vojenská služba na exponovaných místech je vždy tvrdá a jde při ní o život. Tím více oceňuji vaše každodenní nasazení a odhodlání splnit všechny úkoly v podmínkách, které mají velmi daleko ke klidu a míru domovské posádky. Speciální síly nejsou totiž jen tak tuctovými, třebaže perfektně připravenými jednotkami. Tady nestačí být jen dobře vycvičeným vojenským profesionálem,“ uvedl v projevu ministr Vondra.

„Děkuji všem příslušníkům 2. úkolového uskupení speciálních sil za splnění úkolu. Můj zvláštní dík však náleží veliteli jednotky plukovníku Pavlu Kolářovi, který se na svém místě osvědčil jako vojenský odborník i prvotřídní manažer. Vy všichni jste v Afghánistánu odvedli skvělou práci. Patří vám nejvyšší respekt a uznání,“ dodal Vondra.

Elitní prostějovská jednotka už řadu let patří mezi nejlepší na světě a je vysoce hodnocena koaličními spojenci.  „Tam, kde jiní hovoří o dosahování výtečných výsledků, u této jednotky začíná standard," uvedl náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám