Hlavní obsah

Vodopád, kde zahynul i nezahynul Sherlock Holmes

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Reichenbašském vodopádu u švýcarského Meiringenu měl zahynout legendární král detektivů Sherlock Holmes. Jeho tvůrce sir Arhur Conan Doyle měl již své literární postavy dost, jenže čtenáři si časem návrat milované postavy vynutili.

Foto: Vratislav Konečný

Detektivova socha na meiringenském náměstí

Článek

Doyle plánoval mord

Bílá hvězda vysoko ve skalách u reichenbašského vodopádu označuje místo, kde měl zemřít po zápase s největším zločincem světa profesorem Moriartym, zvaným Napoleon zločinu, slavný Sherlock Holmes. Vodopád se jeho zásluhou stal světově proslulým.

Doyle byl literárně velmi plodný, detektivkám se věnoval okrajově, ale přinesly mu celosvětový úspěch. Rozhodl se ve Švýcarsku, kam jezdil na dovolenou, sprovodit svého hrdinu ze scény. Divoká krajina s vodopádem byla naprosto ideální. Stalo se tak v roce 1891, ale na nátlak čtenářů detektiva vrátil v roce 1903 na scénu. Zahynul jen Moriarty, Holmes se chytil za kořeny stromů a potichu se vytratil do Anglie.

Vodopád se stal nejznámějším ve Švýcarsku, každoročně směřují  stařičkou lanovkou k jeho úpatí tisíce turistů. Stezka podél skal vás zavede až k lávce nad masu vodní stěny řítící se s hukotem do údolí.

Muzeum v kostele

Socha muže s dýmkou v miniparčíku na náměstí v Meiringenu jakoby ujišťovala, že jste na správném místě. V malém odsvěceném anglikánském kostele otevřeli v roce 1991 v podzemí Holmesovo muzeum. Je přesnou kopií londýnského, nacházejícího se na 221 B Baker Street.

Viktoriánsky zařízený pokoj je staromládenecky neuklizený, na stole se povaluje poslední vydání policejního zpravodaje, vedle  list The Illustrated London News z 20. září 1879. Perkusní revolver, dýmky, pušky, šavle, olejové lampy, detektivovy skřipky. Vše je originální, žádné novodobé repliky. U schodiště je reprodukce litografie smrtelného zápasu detektiva a Moriartyho. 

Trochu mne překvapil minimální výběr suvenýrů, ale návštěvníkům to zjevně stačí. Město z Holmese nežije, je jen doplňkem. Opečovávají ale hotel Anglický dvůr, kde Doyle bydlel. Každoročně se sem v létě sjíždějí příznivci Holmese v dobových kostýmech, aby uctili svou literární modlu. Nádherná krajina zdejšího údolí nedaleko Bernu s vysokými horami, vodopády, jezery je balzámem na duši. Ale dost drahým.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám