Hlavní obsah

Vodní záchranáři ošetřovali především kolapsové stavy a neukázněné opilce

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parný víkend byl náročný pro všechny. Nejen pro milovníky vodních radovánek, ale především pro záchranáře, neméně pak ty vodní, kteří slouží na I. Novomlýnské nádrži.

Foto: Václav Šálek

Ilustrační foto - Vodní záchranná služba ČČK při hlídkové činnosti

Článek

Léto se nám letos vydařilo, a tak i vyhřátá voda svádí ke koupání. Nejinak tomu bylo i na Novomlýnských přehradních nádržích.

Na té první, kde slouží členové Vodní záchranné služby Českého červeného kříže, měli v uplynulém víkendu poměrně napilno. Rekreanty horké počasí velmi často svádí k popíjení alkoholu. Ne nadarmo se však říká, že všeho je potřeba činiti s mírou. Ti, kteří svou míru neodhadli, tak přidělali spoustu starostí vodním záchranářům.

Hlavní příčinou nehod byl alkohol

Jak tomu bylo o dvou víkendových dnech, informoval vodní záchranář Senad Kolář.

„Tři naše výjezdy proběhly v součinnosti se Zdravotnickou záchrannou službou Jihomoravského kraje (ZZS JmK) a další tři ve spolupráci s Policií ČR (PČR). Za zmínku stojí případ, kdy jsme byli voláni k mladému muži v bezvědomí. Po příjezdu na místo se ukázalo, že muž je agresivní a pravděpodobně pod vlivem návykových látek. Následně byla přivolána na místo PČR  a ZZS JmK, které byl pacient předán. Další výjezd, u kterého jsme spolupracovali se složkami IZS, byl případ mladého muže, který byl napaden neznámým útočníkem a utrpěl několik kopanců do hlavy. Muži naši záchranáři nasadili krční límec kvůli podezření na poranění krční páteře a byl taktéž předán ZZS JmK,” uvedl Kolář.

Zásahů je letos hodně

„V období od 18. do 20. července jsme na naší lokalitě u I. Novomlýnské nádrže zasahovali u celkem 22 případů zdravotnického charakteru a u 1 technického zásahu,” uvedl Kolář.

„Nejčastějším důvodem k zásahu bylo poranění končetin – tržné a řezné rány, zhmožděniny a luxace. Tato poranění byla ošetřena našimi záchranáři a v případě potřeby byli pacienti odesláni do zdravotnického zařízení k dalšímu řešení. Časté byly též kolapsy následkem horkého počasí.”

Zajímavým byl také zásah, ke kterému byli voláni vodní záchranáři v pátek v odpoledních hodinách. Zúčastnili se pátrání po ztraceném šlapadle, jehož posádkou byla mladá rodina. S ohledem na zhoršující se stav počasí bylo nutné šlapadlo lokalizovat a zajistit jeho bezpečný návrat do přístavu, jak se také stalo.

Kde vodní záchranáře najdete

Veškeré podrobnosti o službách a lokalitách, kde vodní záchranáře Českého červeného kříže naleznete, jsou k dispozici na stránkách www.vzsbrno.cz a www.vzsnovemlyny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám