Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum v Klatovech zve na komentovanou prohlídku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komentovanou prohlídku výstavy Mecenáš muzea Ševcovic nabídne v úterý 12. června od 17 hodin Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Prohlídku povedou kurátoři výstavy historička umění PhDr. Milada Čermáková a archivář Vlastivědného muzea Jan Jirák.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková
Článek

„V muzeu jsme uvažovali, čím dočasně naplnit expoziční sál, protože se připravujeme na velký krok, a to vytvoření celé nové expozice. Mělo by to být v horizontu pěti let. Byla tedy otázka, co do expozičních sálů muzea dát v tomto mezidobí. Zvítězil na celé čáře právě generál Ševcovic, který je pro naše muzeum velmi významný. Za prvé to byl rodák z Klatov, který se vypracoval až na funkci policejního generála, ale hlavně to byl velký milovník umění, sběratel starožitností a kuriozit.

Žil v bezdětném manželství, jednoho dne stál tedy před otázkou, komu rozsáhlé sbírky odkázat. Možná i proto, že se neustále rád vracel do svého rodného města, rozhodl se, že převážnou část sbírky, kterou sesbíral na nejrůznějších místech při službě u Policie, daruje klatovskému muzeu. Proto jsme připravili dlouhodobou výstavu Mecenáš muzea Ševcovic, kterou jsme otevřeli 31. ledna 2017,“ informovala kurátorka výstavy PhDr. Milada Čermáková.

Jan Ševcovic se narodil 11. května 1878 v Klatovech. Jeho otec byl váženým klatovským obchodníkem. Policejní generál Jan Ševcovic byl obdařen kultivovaným smyslem pro krásu. Sbíral militaria, obrazy, sklo, porcelán, lidovou keramiku. V jeho sbírce keramiky najdeme velmi cenné delfské fajánsy staré 300 let, starou habánskou keramiku, skleněné unikáty z českých i světových skláren, originální zbraně a jeho oblíbené kuriozity.

Původ předmětů mapuje místa jeho profesního působení. V roce 1916 se stal rotmistrem c. k. zemského četnického velitelství a velitelem četnické stanice v Klatovech, později působil v Praze. Jan Ševcovic zemřel v Praze 28. 11. 1957 ve věku 80 let. Rozsah jeho sběratelské činnosti byl nezvykle široký. Celou sbírku uměleckých předmětů – zbraně, obrazy, sklo, porcelán, starožitné hodiny, archivní materiály předal tedy krajskému muzeu Dr. Hostaše v Klatovech. Představuje více než 300 předmětů historické hodnoty.

Co všechno návštěvníci na výstavě mohou vidět? „Chtěli jsme přiblížit soukromý život Jana Ševcovice. Návštěvník uvidí věci, které miloval. Je zde jeho portrét, předměty osobní potřeby - brýle, oblíbený porcelán, hodinky, cvikr, krabice na doutníky, vycházkové hole. Hlavně nejvíc lidé obdivují vycpaninu jeho oblíbeného pejska. Jednou z největších sběratelských skupin, které se věnoval, byly však obrazy. Sbíral obrazy Panny Marie Klatovské a další cenná historická díla se sakrální tématikou.

Protože Ševcovic byl také četnickým velitelem na Zakarpatské Rusi, předměty z jeho sbírek z velké části mapují jeho působení na daném místě. Na výstavě vidíme samovary, byzantské ikony, ikony přivezené z Ukrajiny ve zlatém a stříbrném plechu, relikviář. Další část výstavy je věnovaná zbraním. Na stěně expozičního sálu visí spontony – závěsná kopí donských kozáků z 1. světové války, ve vitrínách vystavujeme různé orientální zbraně, dámské zbraně vykládané perletí, pušky z Pyrenejského poloostrova používané piráty a loupežníky, dragounskou šavli,“ vyjmenovává PhDr. Milada Čermáková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám