Hlavní obsah

Vladimír Kiseljov předvedl unikátní živou malířskou performanci na vernisáži v Mariánských Lázních

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 31. března se od 18 hodin v Mariánskolázeňském muzeu - Galerii Goethe konala vernisáž výstavy maleb brněnského autora Vladimíra Kiseljova nazvaná ZÁŘIMALBY - Hudba světla barvou. Živou malířskou performanci předvedl autor na Beethovenovu hudbu v podání klavíristky Boženy Englerové.

Foto: Marek Velebný

autor při komentáři k obrazům při vernisáži

Článek

Malířská performance byla provedena na hudbu Ludwiga van Beethovena - klavírní sonátu Pastorální, op. 28 v podání vynikající klavíristky Boženy Englerové. Klavíristka hrála na klavír, na kterém kdysi v Mariánských Lázních hrál i samotný Johann Strauss.

Po namalování obrazu zaznamenávajícím energii Beethovenovy hudby provedl Vladimír Kiseljov přítomné návštěvníky svou výstavou a detailně hovořil o jednotlivých dílech. Padlo i několik odborných dotazů z publika, které doplnily tuto jedinečnou událost – živou malířskou performanci.

Po zajímavém autorově výkladu k jednotlivým obrazům následovalo malé občerstvení, po němž se autor ještě rozhovořil v neformální diskusi s částí publika.

Kiseljov je tvůrce v oborech malby, nástěnné malby, scénografie, režie, performance, arteterapie, libretista a spisovatel. Jeho díla vznikají v úzkém propojení hudby, barvy a pohybu Ducha v prostoru. Maluje obrazy zachycující energii hudby přímo na koncertech, jedná se o světový unikát. Zachycuje svým dílem proud energie, který pramení z jeho osobního pochopení a prožití hudby a různých mytologií, pohádek a symboliky.

Snaží se svým dílem pozitivně působit na společnost a vnášet energické duchovní impulzy do všedního života svého okolí. Proto realizuje často díla ve veřejném prostoru, ať už jako nástěnnou malbu, performance nebo výstavu maleb.

Autor na svých zářivě barevných obrazech zachycuje pozitivní energii hudby a mytologie a vytváří vlastní svět, který v divákovi probouzí fantazii, otvírá a prohlubuje cestu do vlastního nitra. Obrazy jsou inspirované i duchovním světem J. W. Goetha a Richarda Wagnera, kteří oba v Mariánských Lázních často pobývali a nacházeli zde inspiraci pro svá zásadní díla, jako je Faust, Lohengrin, Parsifal, Mistři pěvci norimberští a další.

Součástí výstavy je i unikátní šestidílný polyptich Svět a roční doby o rozměrech 365 x 222 cm, zobrazující vnitřní tmel našeho bytí v průběhu lidského života a jeho spojení s koloběhem a duchem přírody. O tomto díle se autor rozhovořil nejšířeji. Setkávají se v něm duchovní symbolika a odkazy na moderní konzumní společnost, lidské vztahy, ideje, touhy a sny.

Výstava je akcí Sdružení Richarda Wagnera v Brně, kterého je autor prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám