Hlavní obsah

Vítkovice očima fotografa Jindřich Štreita k vidění ve Vítkovicích

Novinky, Josef Zajíc

V galerii Gong v Dolní oblasti Vítkovice v úterý 9. dubna odstartovala již druhá souborná výstava. Tentokrát výstava velkoplošných fotografií Jindřicha Štreita nazvaná stručně VÍTKOVICE.

Foto: Josef Zajíc

Fotograf Jindřich Štreit při vernisáži výstavy VÍTKOVICE. 9. dubna 2013

Článek

Výstavu v galerii Gong v Dolní oblasti Vítkovice pořádá zájmové sdružení právnických osob Trojhalí Karolina. Vernisáž uvedl před zraky asi třech stovek diváků ředitel zmíněného sdružení Ing. Petr Šnejdar.

Umělce, fotografa a pedagoga představil kurátor výstavy profesor PhDr. Vladimír Birgus. Kromě životních osudů Jindřicha Štreita se zmínil o jeho tisíci výstavách v celém světě a také o jeho 30 vydaných fotografických knihách zaměřených především na život člověka v jeho různých pracovních a životních situacích.

Generální ředitel Vítkovic a. s. Ing. Jan Světlík se zmínil o práci na knize VÍTKOVICE a pak o zrodu fotografií, které jsou vystavovány. Fotograf pracoval na nočních směnách v provozu Vítkovic a zachycoval běžný pracovní, ale také odpočinkový život. Smyslem fotografa bylo zachytit námahu a nasazení právě v očích a tvářích jednotlivých lidí ve Vítkovicích.

Profesor Jindřich Štreit je český dokumentární fotograf a pedagog. Narodil se 5. září 1946. Zaměřuje se na dokumentování života na venkově, obyvatelů českých vesnic a měst. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a také Školu výtvarné fotografie. Vyučoval na FAMU v Praze, katedře fotografie a vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. V roce 2000 získal docenturu a v roce 2009 byl jmenován profesorem. Kromě řady uměleckých vyznamenání a cen byl v roce 2006 vyznamenán prezidentem České republiky Medailí Za zásluhy I. třídy.

"Umění fotografie se podobá hraní na housle. Musíte denně cvičit, abyste dosáhli virtuozity, a pokud svůj nástroj odložíte a vracíte se k němu jen někdy, ztrácí se jiskra. Je to jako trénink vrcholového sportovce," řekl mimo jiné Jindřich Štreit.

Vernisáže výstavy se zúčastnilo přes tři sta lidí. Mezi nimi bylo mnoho osobností společenského, kulturního, politického a sportovního života.

Výstava je uspořádána pod záštitou rektora Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr. a ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě. Výstava je otevřena od 10. dubna do 5. června denně od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám