Hlavní obsah

Víš, co doopravdy jíš? Nejen to se dozvíš v novém lektorovaném programu v přerovském muzeu

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od vernisáže výstavy Šejdíři a šizuňkové. Historie falšování potravin uběhly pouhé tři týdny a do Muzea Komenského v Přerově již zavítaly první školní skupiny na nový lektorovaný edukační program Víš, co doopravdy jíš?.

Foto: Romana Nitková

Nový lektorovaný edukační program Muzea Komenského v Přerově

Článek

Jak již samotný název napovídá, mluví se v něm hlavně o jídle – o jeho složení, kvalitě a také vlivu na lidské zdraví. V letošním roce se totiž pracovníci muzea rozhodli přijít s novinkou – s programem podporujícím prevenci a šířícím osvětu o zdravém životním stylu.

Nadváha nebo dokonce obezita u dětí i dospělých se stává ožehavým celosvětovým problémem a kvalitní potraviny, správné složení jídelníčku jakož i celkově životní styl  jsou v boji s kily navíc zásadním faktorem.

„Tímto programem chceme také vyvrátit velmi rozšířený mýtus, že nekvalitní potraviny jsou problémem pouze poslední doby. Naopak, jejich falšování a šizení je stejně staré, jako obchod s potravinami samotný a táhne se napříč historií,” sdělila muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

V čem se ale liší dnešní „potravinové aféry“ s těmi dřívějšími? Nejen vznikem a vývojem potřebných chemických zkoušek a analýz, ale třeba také tím, že se o tomto tématu dnes mnohem více ví a mluví.

„Mladí návštěvníci se dozví nejen obecné zásady zdravého životního stylu, nebo co je to výživová pyramida, ale třeba i to, kolik cukru či jiných nezdravých látek obsahují jejich oblíbené slané a sladké pochutiny. Vyzkouší si chemické pokusy odhalující nekvalitu určitých potravin a zjistí, v čem se liší potravinářská barviva 19. století od těch dnešních. Také se seznámí s dlouhou a strastiplnou cestou vedoucí k obraně spotřebitele – jaké tresty mohly falšovatele postihnout od středověku až ke vzniku prvního zákona o prodeji potravin, který byl v Rakousku-Uhersku přijat v roce 1896,“ doplnila Trtíková.

Program je určen pro všechny věkové kategorie. Přerovské muzeum nabízí variantu přizpůsobenou i těm nejmenším dětem z mateřských škol, zároveň však také verzi pro středoškolské studenty, kterou je možno rozšířit o diskusi o aktuálních problémech týkající se stravy a výživy.

Kromě školních skupin ale uvítají v Muzeu Komenského jakékoli jiné zájmové skupiny, kroužky nebo rodinné kluby. S pomocí zábavných aktivit a nevšedních úkolů se malí či velcí návštěvníci dozví, že správné stravování nemusí být věda, ale i zábava, a že „šizuňkové“ se objevovali nejen dnes, ale i v minulosti.

Zájem o program Víš, co doopravdy jíš? je již nyní velký. Do konce letošního školního roku již nyní muzeum eviduje kolem dvaceti objednávek, přesto je volných termínů zatím stále ještě dostatek.

Další informace:

Další informace: Mgr. Jana Trtíková, e-mail: trtikova@prerovmuzeum.cz

tel.: 725 337426, 581 201 929

Reklama

Výběr článků

Načítám