Hlavní obsah

Vinobraní jede na plné obrátky. Burčák poteče proudem

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovácko žije vinobraním. K vinařům se přidávají i folkloristé. Nejbližší víkend nabídne i Jízdu králů nebo letecký den.

Foto: Zdeněk Šmýd

Úroda vína bude letos prý dobrá.

Článek

Vinobraní jede na plné obrátky. A nejen to skutečné. Přichází čas stejnojmenných slavností, které každoročně lákají tolik návštěvníků na Slovácko. Tento víkend se uskuteční například ve Strážnici nebo v Lužicích u Hodonína.

Strážnické vinobraní se koná už po dvacáté. Nabídne v sobotu 8. září od 10.00 tradičně bohatý průvod, zábavu s cimbálovými muzikami, humorné divadelní scénky, jarmark - a hlavně spoustu vína a burčáku. Ve velmi podobném duchu se ponesou slavnosti vinobraní i v nedalekých Lužicích, kde hlavní program začíná také v sobotu, ale až v 15.00.

Komu nestačí vinařský folklór, může se v sobotu odpoledne přesunout do Rohatce, kde je v plánu od 15.00 přehlídka mužských a ženských pěveckých sborů. Úplně jiný zážitek pak lze zažít o den později ve Skoronicích u Kyjova, kde se koná Jízda králů. Mladý král s družinou vyrazí do ulic vesničky 9. září ve 13.00.

Na akce bohaté Slovácko ovšem nabízí mnohem více než jen folklór. Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit v sobotu u Kyjova, kde mají dostaveníčko piloti a letečtí modeláři. Při leteckém dnu uvidíte moderní tryskáč, akrobaty, parašutisty i historické letouny. Hlavní program začíná ve 14.00.

Reklama

Výběr článků

Načítám