Hlavní obsah

Vinaři starého mocnářství mají sraz u jezera Lago di Garda

Novinky, Roman Mašín

Co má společného jezero Lago di Garda a Česká republika? Jeho severní část několik století společnou historii s námi. Přes jezero do konce první světové války probíhala hranice Rakousko-Uherska a Itálie. A vinařská tradice zůstala u nás i v dnes italském Trentinu, kam severní část jezera patří.

Foto: Imperial Wines
Článek

Nezisková organizace Imperial Wines se snaží obnovit časem zpřetrhané vztahy mezi všemi vinařskými regiony bývalé monarchie.

„Pořádáme pravidelná setkání, kde nejen seznamujeme veřejnost s vinaři a jejich produkty, ale také pořádáme například srovnávací ochutnávky vín ze stejných odrůd, ale různých oblastí ČR, Maďarska, Rakouska, Slovinska a Itálie,“ uvedl Daniele Carli, jeden ze zakladatelů Imperial Wines.

Sto let od zahájení válečného konfliktu

7. a 8. června 2014 se sejdou vinaři v městečku Arco u známého letoviska Riva di Garda aby představili svá nejlepší vína. Akce má přiléhavý název Vinaři bez hranic. „Chtěli bychom tuto akci pořádat každoročně, pokaždé v jiné oblasti bývalého mocnářství,“ plánuje Daniele Carli.

V městském casinu v Arcu se na prodejní výstavě bude prezentovat skutečně pestrý průřez vín od Jižního Tyrolska po Friuli, od Rakouska po Maďarsko, od Moravy po Slovinsko.

A proč letos zrovna v Trentinu? Protože právě v roce 2014 uplyne přesně 100 let od chvíle, kdy začal první světový válečný konflikt, který zcela přetvořil mapu střední a východní Evropy. Nejsevernější část monarchie – Československo, po něm získalo samostatnost. Nejjižnější provincie Trentino a Jižní Tyrolsko byly přičleněny k Itálii. Přes takřka 100 let, kdy jsme žili zcela odděleně, jsou důkazem hlubokých společných kořenů právě vinaři, v jejichž práci a produktech lze stále nalézt mnoho shodných rysů, kultury a zvyků.

Gastronomická a enologická kultura roku v ruce

Víte co je enogastronomie? U nás stále populárnější tzv. „párování“ vín s určitými jídly. Také tato oblast bude v Arcu zdůrazněna. Vždyť mnoho receptů je společných pro českou i trentinskou kuchyni.

Na akci bude možné ochutnat s víny některá typická jídla a samozřejmě budou k dispozici odborníci, kteří rádi návštěvníky zasvětí do tajů párování vín s jídlem. A nebojte se, že byste se nedomluvili. Třeba zrovna Daniele Carli je rodilý Trentiňan, ale mluví také plynně česky.

Budete se cítit jako doma

Trentino má s našimi kraji společného více, než běžný Čech předpokládá. Třeba historickým znakem Trentina je svatováclavská orlice, kterou předal vládci Trenta v roce 1339 Jan Lucemburský. A abychom zůstali u aristokracie - u nás známý rod Thunů, v jejichž paláci sídlí v Praze např. velvyslanectví Itálie nebo Velké Británie, pochází právě z Trentina, z hradu Thun v údolí Val di Non.

Celou první světovou válku žilo 4 000 obyvatel údolí Valle di Ledro v českých zemích, kam byli odsunuti. Přivezli si s sebou zpět pevné vazby k naší republice i mnoho zvyků a kultury. A přímo v Arcu je památník čtyř českých legionářů, kteří byli na sklonku války zajati rakouskými jednotkami a v Arcu odsouzeni a popraveni.

Ve víně je pravda - a víno také lidi spojuje. Především to je cílem akce, kterou Imperial Wines ve spolupráci se Sdružením trentinských vinařů a místní turistickou centrálou pořádá. Samozřejmě návštěvníci ze všech částí bývalého starého mocnářství jsou srdečně vítáni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám