Hlavní obsah

Vila Stiassni obnovuje velikonoční tradici

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční tradice, kterou připravovala paní Hermína pro svou dceru a její přátele, nyní mohou prožít všechny děti. Vila Stiassni v brněnských Pisárkách je se speciálním programem otevřena na velikonoční pondělí od 10 do 16 hodin.

Foto: Petr Svoboda

Velikonoce podle paní Hermíny Stiassni

Článek

Textilní průmyslník Alfréd a jeho žena Hermína měli jedinou dceru – Zuzanne či Zuzanku. Pro ní a její přátele schovávala paní Hermína barevná velikonoční vajíčka po celé zahradě. Letos téměř po 80 letech ožívá zvyk, který současným správcům vily popsala Marie Straková, dcera vrchního zahradníka rodiny Stiassni, která se Zuzankou v areálu vily vyrůstala.

Děti a jejich rodiče se mohou těšit na hledání vajíček v zahradě s odměnami pro všechny úspěšné pátrače. Prostory bývalé kuchyně se promění ve výtvarnou dílnu, připraveny jsou také speciální prohlídky prvorepublikové vily pro rodiny s dětmi. Vzhledem k omezenému počtu míst na prohlídkách je doporučena rezervace. V zahradě bude v den konání akce rovněž možné zakoupit občerstvení.

Vila Stiassni byla postavená v letech 1927 - 1929 podle návrhu brněnského architekta Ernsta Wiesnera. Protikladem geometrické čistoty tvarů exteriéru je honosný, téměř zámecký, interiér. Vila je obklopena koncepčně propracovanou a rozsáhlou zahradou s plaveckým bazénem a tenisovým kurtem. Instalace vily připomíná pohnuté osudy jejích majitelů – textilního podnikatele Alfréda Stiassni, jeho ženy Hermíny a dcery Zuzanky.

Návštěvníci se dozvědí i to, jak fungoval objekt po válce, kdy byl znám jako „vládní vila“ a sloužil coby hotel pro významné státní návštěvy. V současnosti je vila přístupná pro návštěvníky, hostí řadu výstav a je sídlem Metodického centra moderní architektury v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám