Hlavní obsah

Víkendová výstava uměleckých panenek z celého světa představuje světovou elitu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend můžete shlédnout již II. mezinárodní výstavu Doll Prague a unikátních uměleckých textilií Textile Prague. Pražský Michnův palác se stal na pouhých pár dní hostitelem sběratelských a uměleckých panenek. Každý tvůrce je osobně přítomen a vy můžete spatřit originály a skvosty umělců z 23 zemí.

Foto: Doll Prague
Článek

Jeden z největších taháků je expozice E. J. Taylora, který přiváží do Prahy originální postavičky Elfů, které vytvořil v loňském roce pro obchody Tiffany v New Yorku. Tito roztomilí skřítkové ozdobili předvánoční výlohy tohoto prestižního zlatníka.

Z východu do Prahy zavítala početná japonská delegace s desítkami typických panenek a loutek. Nechybí ani zástupci Evropy, jako je například velmi uznávaná umělkyně Marlaine Verhelst (Nizozemsko), Annadan (Ukrajina), Laura Scattolini (Itálie), významné evropské asociace: DABIDA (státy Beneluxu) a Guilde Baltic,(Litva, Lotyšsko, Estonsko) a známí čeští loutkáři a panenkoví umělci.  

„Celou akci doprovází i prodejní výstava populárních a originálních medvídků – Teddy Bears a uměleckých textilií Textile Prague. Zde návštěvníci najdou expozici unikátních děl Iny Statescu z Francie, Jacqueline Heinz z Německa, skupiny umělců Art quilt Petrohrad z Ruska nebo Willy van de Beek – Oldenhof z Holandska. Samozřejmě nechybí ani díla českých autorů,“ uvedla jedna z organizátorek výstavy, Bohdana Klátilová.

Na výstavě jsou v prodeji umělecká díla, ale i to, co k umělecké tvorbě patří; tedy šicí stroje, látky, nitě, korálky a další pomůcky.

Určitě se zde najde také něco pro malé návštěvníky. Přímo v prostorách výstavy po celou dobu probíhají krátké workshopy, jako např. šití medvídků atd.

V jednom ze salonků bude možno shlédnout, ale i zakoupit zajímavé šperky, kabelky a jiné autorské doplňky přímo od výtvarníků. „Zájemcům již dnes nabízíme možnost přihlásit se k účasti na kurzech pod vedením známých umělců, jejichž prostřednictvím budou moci nahlédnout do tajů výroby těchto unikátních děl,“ doplnila informace Bohdana Klátilová.

Výstava Doll Prague se koná od 29. listopadu do 1. prosince 2013 na adrese Michnův palác - Tyršův dům, Praha 1 - Újezd 450.

Deset procent ze vstupného bude věnováno na podporu integračního projektu základní školy Červený vrch Praha 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám