Hlavní obsah

Víkend na horách obohatil závod Skiinterkriteria

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ski areál Říčky v Orlických horách je jedním z předních lyžařských středisek v ČR, každoročně se tu konají mezinárodní závody žactva v alpských disciplínách.

Foto: Lukáš Prokeš

Krásná zimní scenerie vítala návštěvníky i závodníky z celého světa.

Článek

Slunečný den s příkrasou sněhové pokrývky na větvích stromů, to byla poslední lednová sobota v krásné přírodě Orlických hor.

Ve Ski areálu Říčky nacházejícím se ve výšce 740 až 992 m n. m. na jihozápadní straně vrchu Zakletý byly pro lyžaře upraveny čtyři sjezdovky pro pokročilé a začátečníky s 30 až 80 cm technického sněhu, který před víkendem pokryla vrstva 15 cm přírodního sněhu, lanovka, vlek, Bobíkova výcviková louka a běžecká stopa. Ideální podmínky pro sport byly navíc obohaceny možností sledovat mezinárodní závod žákovské kategorie v alpských disciplínách.

Ski areál Říčky v Orlických horách byl vybudován v roce 1959 a jeho vlastníkem a provozovatelem je Ski klub Ústí nad Orlicí. Perfektní technické vybavení slouží nejen pro aktivní odpočinek, ale i pro sportovní  závody od místní úrovně až po mezinárodní.

Každoročně je Ski klub Ústí nad Orlicí jmenován Svazem lyžařů ČR pořadatelem závodu žactva, který je jedním z deseti závodů Mezinárodní federace FIS a jede se na evropském kontinentu.

V letošním roce ve dnech 24. a 25.ledna byl uskutečněn 58. ročník za účasti 214 závodníků z rekordních 21 zemí, kdy mimo tradičních evropských výprav přijeli i mladí lyžaři z Nového Zélandu, Tchaj-wanu a Austrálie.

Mimo optimálních přírodních podmínek při příjemné teplotě kolem 0°C se o perfektní průběh závodu v různých funkcích staralo na 90 pořadatelů. Závod se jel na tzv. slalomce, která je určena pro zkušené lyžaře a jejíž obtížnost je dána označením černá sjezdovka.

V pátek 24. ledna byl závod zahájen za mlhy při podmračeném počasí obřím slalomem, kde 2. místa obsadili zástupci Slovenska Ela Hrbáňová a Róbert Ruffini. V následujícím slunečném dni, v sobotu 25. ledna se jel slalom, který se stal triumfem těchto slovenských závodníků.

V hodnocení národů zvítězila slovenská výprava se 189 body, 2. místo obsadila Česká republika s 180 body a na 3. místě skončilo Polsko s 99 body.

Absolutními vítězi 58.ročníku Skiinterkriteria se stali reprezentanti Slovenska, v kategorii žákyň Ela Hrbáňová a v kategorii žáků Róbert Ruffini.

Reklama

Výběr článků

Načítám