Hlavní obsah

Videokanál moravských ornitologů navštívilo přes sto tisíc diváků ze 124 zemí světa

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezentace a sdílení videí je jedním z fenoménů dnešní doby. Svůj videokanál si proto před více než dvěma lety zřídil i Moravský ornitologický spolek. V současnosti je zde k vidění přes 320 videí, které si prohlédlo již přes 100 tisíc diváků ze 124 zemí světa.

Foto: Jiří Šafránek

Ornitolog Adolf Goebel při natáčení videa s kalousem pustovkou v záchranné stanici.

Článek

Moravský ornitologický spolek - pobočka České společnosti ornitologické (MOS) je organizací, která se věnuje především ochranou přírody, ptactva a ekologickou výchovou. Dlouhodobě a pravidelně prezentuje veřejnosti zajímavosti ze života jednotlivých druhů živočichů i jejich lokalit.

Svůj videokanál si zřídili ornitologové 30. 12. 2011 na YouTube a naleznete jej na: https://www.youtube.com/user/MOS1932/videos.

Většina videí byla pořízena v České republice, ale naleznete zde i videa natočena v Anglii, Nizozemsku, Francii a Švédsku. Naprostá většina videí zachycuje různé druhy ptáků, a to od těch nejběžnějších v různých situacích až po unikátní zálety velmi vzácných druhů, jako je například pěnice malá, potáplice žlutozobá a potáplice lední.

Dokumentován je i výskyt hmyzu, především motýlů a na videích naleznete i některé obojživelníky a savce. Několik videí zachycuje různé významné akce, jako například výstavu k 80. výročí založení MOS, významnou celosvětovou akci Britský veletrh pro pozorovatele ptactva (British Birdwatching Fair).  

Videokanál MOS slouží i při výuce na různých stupních škol, včetně škol vysokých. Pomáhá i potěší milovníky přírody například při určování ptáků na krmítku. Videokanál je rovněž dokladovou databází výskytu vzácných druhů v České republice a je rovněž využíván pro vědecké účely. Odkazy na prezentovaná videa se stávají součástí článků o činnosti MOS a občas je využívají i celostátní televizní stanice ve zpravodajství.

O možnost využití některých videí požádali pro svůj projekt mapující evropské zatoulance i ornitologové z Havaje. Videa byla použita i ve Španělsku, Rumunsku a řadě dalších zemí. Odkazy jsou využívány i u známého projektu Českého rozhlasu Hlas pro tento den.

O tom, že je videokanál MOS celosvětově známý, svědčí i statistika jeho návštěvnosti podle zemí. Své diváky si našel ve 124 zemích světa a stále roste jak počet jeho videí, tak i diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám