Hlavní obsah

Vídeňské adventní trhy denně navštíví tisíce návštěvníků z celého světa

Novinky, Milan Haluška

Blíží se nejkrásnější svátky v roce a na největších vídeňských náměstích jsou již od poloviny listopadu v plném proudu vánoční trhy. Denně se na ně sjíždí tisíce lidí z celého světa. Nechtějí si totiž nechat ujít nezapomenutelný a kouzelný vídeňský advent, jelikož atmosféra dýchá doslova všude.

Foto: Milan Haluška

Největší trhy najdete na Radničním náměstí, kde je doslova pohádková krajina

Článek

Vůně nejrůznějších punčů, svařených vín, pečených kaštanů a mnoha dalších specialit láká hned na několik míst v rakouské metropoli.

Největší vánoční trhy ve městě jsou tradičně na Radničním náměstí, které se každoročně proměňuje v rozzářenou pohádkovou krajinu. Najdeme zde přes 150 stánků s nejrůznějším sortimentem. Nechybí ozdoby na vánoční stromeček, hřejivé nápoje, pečené kaštany, nejrůznější sladkosti a mnoho dalšího vánočního zboží.

Vánoční atmosféra dýchá po celé Vídni

Nedaleko hlavních trhů najdeme náměstí Marie Terezie. V době adventu tu stojí přes 70 stánků nabízejících tradiční řemeslné výrobky a originální dárky. Dalším oblíbeným místem setkání v předvánočním čase, především pro mladší návštěvníky, je romantická vánoční vesnička v areálu staré nemocnice Altes AKH.

Tradici pak ctí například starovídeňský vánoční trh na Freyungu v centru města. Vánoční trhy se v těchto místech konaly už v roce 1772, dnes si tady můžete koupit řemeslné výrobky, skleněné ozdoby, tradiční jesličky a keramiku. Od 16 hodin zní náměstím sváteční adventní hudba. Kvalitní výrobky uměleckých řemesel si můžete koupit i o pár kroků dál na adventním trhu Am Hof.

Romantika Vánoc i zábava pro děti

Romantiku Vánoc v císařských kulisách nabízí vánoční trh na nádvoří Ehrenhof před zámkem Schönbrunn. Po Vánocích se promění v novoroční trh. Ve slavnostní atmosféře nabídne tradiční řemeslné výrobky, ručně vyráběné vánoční ozdoby, koncerty vánoční hudby i bohatý program pro děti včetně vánoční dílny. Císařskou atmosférou dýchá také adventní trh před letohrádkem Belvedere.

Malí návštěvníci si přijdou na své na vánočním trhu na náměstí Karlsplatz. Vedle bohatého programu pro děti jsou tu nabízeny především výrobky uměleckých řemesel. Letos se chystá ohnivá oslava 20. výročí trhu. Stánky s výrobky uměleckých řemesel najdete také na vánočním trhu na Spittelbergu, který se koná v místních malebných uličkách. Vyberete si ale určitě i z bohaté nabídky kulinářských dárků.

Na vánočním trhu na prostranství před velkým ruským kolem v Prátru půjde hlavně o zážitky. Až do 6. ledna tu budou probíhat speciální jízdy pro děti, živá hudební vystoupení a různé zábavní programy. Vánoční trh se letos poprvé koná i na Štěpánském náměstí. Jeho hlavním tématem je rozjímání a tradice. Ve 26 stáncích jsou nabízeny kvalitní výrobky z celého Rakouska. Malý, ale o to kouzelnější vánoční trh je letos poprvé i na vídeňské tržnici Naschmarkt.

Rozzářené ulice v historickém centru

Pokud se vydáte například od Štěpánského náměstí po ulici Rotenturmstraße, spatříte obrovské vánoční ozdoby, které září celou ulicí. Stejně tak krásné ozdoby jsou například i v ulici Graben, kde lidé nejraději nakupují.

Vánočními ozdobami jsou ozdobeny i nejrůznější budovy a nechybí ani vánoční stromečky, kterých je ve Vídni několik.

Reklama

Výběr článků

Načítám