Hlavní obsah

Viděno očima tří výtvarnic

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáží ve čtvrtek 8. března bude od 18:00 hodin v pražské Latin Art Gallery zahájena výstava Viděno třemi, na které představí svoji tvorbu tři výtvarnice - Randa Hajal, Zuzana Pfauserová a Soňa Toumová. Úvodního slova se ujme Kristýna Toumová, o hudební zážitek se postará Marián Čop.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Název výstavy, Viděno třemi, vyjadřuje tři různé pohledy na svět, každá autorka hledá inspiraci v jiném aspektu života a po svém jej také výtvarně ztvárňuje.

Soňa Toumová je rodačkou z Podkrkonoší, ale již čtyřiadvacet let žije v Praze. Svůj první obraz olejovými barvami namalovala před šesti lety. Pod vedením malířky Věry Šteflové vyzkoušela v malbě portrét, figuru, krajinu i zátiší. Ve své tvorbě se často vrací do Krkonoš, odkud čerpá přírodní náměty. Častým tématem je pro ni i moře, poskytující možnost mnohačetného ztvárnění. Stálou a zajímavou výzvou je malba figur.

V roce 2007 se zúčastnila projektu EMOCE (internetová galerie). První veřejnou výstavu absolvovala v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí. Koncem roku 2007 se stala členkou Sdružení výtvarníků ČR, pod jehož záštitou vystavovala v pražské Galerii Sudová vína a Kulturním středisku Průhon.

Zuzana Pfauserová pochází ze Starého Města u Uherského Hradiště, kde také prožila své dětství a mládí. Už jako malá ráda kreslila a malovala. Výtvarné umění a radost z tvorby objevovala díky svému tatínkovi, který byl a je nadšeným malířem a věnuje se převážně olejomalbě. V rodném městě navštěvovala výtvarný obor na tehdejší Lidové škole umění.

Po absolvování gymnázia se zaměřila na studium učitelství na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde v roce 1992 úspěšně dokončila studijní obor výtvarná výchova. Učitelství výtvarné výchovy se věnuje dodnes na 2. stupni základní školy.

V průběhu života se měnil její pohled na výtvarné techniky. Zatímco v mládí ji oslovila volná kresba a grafika nebo koláže, v dospělosti prošla obdobím vitrážní malby, tak v současnosti se věnuje olejomalbě a kombinovaným technikám. Inspirací je jí zejména duchovní svět člověka.

Randa Hajal pochází ze Sýrie, kde studovala v roce 1988 výtvarné umění na fakultě v Homsu, poté působila dva roky jako učitelka. Zúčastnila se několika výstav s olejovými portréty a bronzovými sochami, některé se dotýkaly ženských záležitostí, jiné vyprávěly o válce.

Kvůli válce v Sýrii se přestěhovala s rodinou do České republiky. Tato výstava je její první v Praze a představuje na ní obrazy, které vyjadřují její pohled na svět - pocit, že žijeme v džungli. Život je pro silnější a slabší žije, aby uspokojil hlad silných. Krása a nevinnost vzhledu nemusí nutně odrážet realitu toho, co vidíme. Nevinná tvář je jen způsob, jak skrýt zlo a zkázu. Zdá se, že to je zákon kontinuity, nikdo ho nemůže změnit.

Výstavu Soňa Toumová, Zuzana Pfauserová, Randa Hajal: Viděno třemi můžete v pražské Latin Art Gallery navštívit do úterý 20. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám