Hlavní obsah

Více pohodlí pro diváky: ve znojemském divadle přečalouní sedačky

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více pohodlí budou mít návštěvníci Městského divadla Znojmo. Během divadelních prázdnin (červen–srpen) dojde v divadle k přečalounění křesel a židlí. Na jejich opravu vyčlenilo město 1,5 milionu korun.

Foto: Městský úřad Znojmo

Článek

„Městské divadlo letos slaví 120. výročí od svého založení. Jako symbolický dárek proto divadlu a zejména jeho divákům nadělujeme nové sedačky. Vše jsme konzultovali s Národním památkovým ústavem, abychom zajistili nejen pohodlí, ale hlavně krásné a důstojné prostředí, které si naše kulturní památka zaslouží,“ informoval starosta Jan Grois.

„Sedadla v Městském divadle Znojmo byla vyrobena a instalována v roce 2000 v souvislosti s jeho celkovou rekonstrukcí. Po dvaceti letech používání jsou sedadla již prosezená a vybledlá. Tuto péči už potřebují,“ řekl místostarosta Karel Podzimek, který má kulturu v gesci. Celkem bude přečalouněno 237 křesel a 58 židlí.

Opravu sedadel v divadle provede firma KINOEXPORT s.r.o., která se zabývá návrhy, výrobou a montáží křesel do divadel, kin, univerzit a kongresových sálů. Její produkty lze vidět v Janáčkově divadle v Brně či v Divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci. Výběr firmy schválili radní na svém posledním zasedání.

Částka 1,5 milionu putovala do péče o divadlo i vloni. Kompletně byla zrekonstruována kotelna. Místo původních 7 kotlů je zde 6 nových a výkonnějších, které zajistí i provozní úsporu.

Znojemské divadlo letos slaví již 120. výročí. Jeho podobu tehdy navrhl renomovaný vídeňský architekt Alexandr Graf, jenž budovu situoval na prostranství dnešního náměstí Republiky. První premiéra se v divadle konala již v září jubilejního roku 1900. Pseudorenesanční budova Městského divadla byla po všech stránkách chloubou nového Znojma. V letech 1992 až 2000 prošlo divadlo velkou komplexní a nákladnou rekonstrukcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám