Hlavní obsah

Více než šest stovek lidí si vyslechlo velkou dávku inspirací na TEDxZlín

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než šest stovek příznivců konference TEDx zavítala na tuto akci v sobotu 10. listopadu do Kongresového centra do Zlína. Na podiu se během dne vystřídalo 11 řečníků, z nichž čtyři byli a stále jsou úzce spjatí se Zlínem. Všechny tematicky propojilo letošní motto konference „Bubliny“.

Foto: archiv TEDxZlín

Závěrečná fotografie organizačního týmu a řečníků.

Článek

„Nikomu z nás se před čtyřmi lety ani nezdálo, že budeme stát na pódiu kongresového centra a podaří se nám ve Zlíně zorganizovat velký TEDx. Ale nejen díky skvělému týmu, ale i řečníkům a ohlasům od účastníků, se nám to podařilo a zároveň už teď nás to žene dál. Když jsem se na toto téma bavila s naší loňskou řečnicí Annou Fučíkovou o tom, proč to děláme po nocích ve svém volném čase, tak mě přerušila a vyjádřila to dvěma slovy – altruismem, nesobeckostí, a potom pokračovala tím, že šíříme pozitivní vibrace. A pokud je toto ta naše bublina, tak jsem s ní ztotožněna a jsem ráda, že ji se všemi příznivci a organizátory TEDx mohu sdílet,“ řekla Monika Zábojníková, která myšlenku uspořádat TEDx ve Zlíně přinesla a od počátku stojí u organizace této akce.

Mezi řečníky se v sobotu vystřídaly osobnosti z nejrůznějších oblastí lidské činnosti, které  chtějí šířit zajímavé myšlenky. Celý trojblok přednášek odstartovala dvojice z DVTv Martin Veselovský a Jan Rozkošný. O záchraně vzácných a světově ohrožených želv hovořila Hana Svobodová, která se z malé země bez moře ocitla až na opačném konci světa v Indonésii, kde zachraňuje nepostradatelné tvory oceánů. První blok pak zakončil zlínský mladík Václav Staněk, který se rozhodl pokračovat v Baťovské tradici výroby obuvi.

S Milanem Bumbálkem si všichni účastníci potrénovali během jeho vystoupení paměť. Ze světových velehor se do Zlína jen na skok vrátila i snowboardistka a česká reprezentantka Šárka Pančochová, která pohovořila o tom, jak překonávat strach.

Po více než deseti letech je zpět v rodném Zlíně také softwarový inženýr David Pavlík, který donedávna žil i se svojí rodinou v USA a v Silicon Valley získal životní zkušenosti ve světových firmách, mezi nimiž nechyběly ani projekty podnikatele a vizionáře Elona Muska. Jeho hlavní myšlenku: Be a good human (Být dobrým člověkem) v závěru příspěvku navíc podpořily jeho dvě malé dcery dovětkem: Be a good human, because you are building the world for us! (Buďte dobrými lidmi, protože tvoříte svět pro nás!).

Svět polymerů a plastů představil děkan Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Roman Čermák. O filantropii a především o tom, jak doplnit svůj pohár životní energie, od srdce promluvil Libor Hoření, zakladatel DobroKávy. Lékařka a vědkyně Julie Bienertová Vašků představila svoji teorii stresu. Vyvrcholením celého TEDxZlín byl příspěvek bývalého českého krále světa YouTube – Jiřího Krále, jehož posláním a hlavní myšlenkou „talku“ jednoznačně bylo: „Nepokračuj v ničem, co tě už nenaplňuje…“

O kulturní program se postarala houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská. TEDxZlín rok připravoval tým organizátorů složených především z dobrovolníků, řada z nich jsou studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Připravit tak prestižní akci by ale nebylo možné bez partnerů. Velkou podporu poskytli hlavní partneři – společnost NWT a Monet+. 

Reklama

Výběr článků

Načítám