Hlavní obsah

Věžní hodinový stroj z Městského domu v Přerově po 120 letech ožil na přerovském zámku

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní věžní hodinový stroj, který byl osazen do věžičky Městského (tehdy Záloženského) domu v Přerově v říjnu 1897, je znovu zpřístupněn veřejnosti na chodbě 2. patra přerovského zámku.

Foto: Iveta Juchelková

Vladislav Bukva při montáži věžního hodinového stroje na přerovském zámku

Článek

Impulzem k předání stroje do muzea byla výstava o Městském domě v Přerově nazvaná Měšťák, která probíhala od února do dubna letošního roku ve výstavní síni Pasáž v Přerově.

Kurátorka výstavy Marta Jandová při shromažďování materiálů k výstavě získala informaci od Vladislava Bukvy z Přerova, který udržuje přesný chod hodin na Městském domě i na věži farního chrámu sv. Vavřince, že se na půdě přerovského Městského domu nachází odstavený starý stroj.

V květnu 2017 pak rozhodla Rada města Přerova o tom, že stroj, který byl zřejmě již od 80. let 20. století odstaven, daruje do sbírek Muzea Komenského v Přerově. Po výběru umístění na přerovském zámku a vyrobení vhodného podstavce, Vladislav Bukva stroj rozebral, vyčistil a po převozu znovu smontoval na novém místě, v říjnu 2017 – přesně 120 let od jeho první montáže.  

Věžní stroj vyrobila německá firma Johann Friedrich Weule z dolnosaského Bockenemu. Jedná se o ručně natahovaný stroj s bitím čtvrtí a celých hodin s regulací formou tzv. Grahamova klidového kotvového kroku. Název výrobce i datum výroby (1893) uvedené původně na deskách litinového rámu stroje byly druhotně odsekány a stroj byl opatřen mosaznou destičkou se jménem místního hodináře Antonína Tiezeho, který zřejmě stroj od dodavatele pouze smontoval.

Unikátní věžní hodinový stroj mohou návštěvníci zhlédnout na chodbě ve druhém patře přerovského zámku, kromě pondělí denně od 8.00 do 17.00 a o víkendu od 9.00 do 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám