Hlavní obsah

Veteráni na dvou a čtyřech kolech se vypravili po cestách F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Když se 9. září 1769 narodil v Dobrušce František Vladislav Hek, nikdo nemohl tušit, jak slavný bude. Jeho životní příběh použil Alois Jirásek pro román F. L. Věk, ten se pro změnu stal námětem k televiznímu seriálu. A dnes? Dnes se po cestách F. L. Věka vydali i majitelé naleštěných veteránů.

Foto: Dana Ehlová

Majitel naleštěného Spartaku se vydal po cestách F. L. Věka s celou rodinou.

Článek

Již pátý ročník vyhlídkové jízdy historických automobilů a motocyklů se nazývá Cestujeme veteránem 250 let po cestách F. L. Věka. Koná se v sobotu 28. dubna a pořádá ho automotoklub Pěčín.  

V propozicích je mimo jiné uvedeno: Start a cíl je v Dobrušce v prostorách Střední školy Podorlického vzdělávacího centra Dobruška. Cílem soutěže je strávit příjemný den a dobře se pobavit. Trasa je vedená po silničkách malebných vesnic a osad orlického podhůří. S nádhernými pohledy do kraje k polabské nížině. 

První zastávkou účastníků bylo – jak jinak – historické náměstí v Dobrušce, pojmenované po výrazné osobnosti národního obrození. Tam už čtyř i dvoukolové veterány netrpělivě vyhlíželi nadšenci do motorismu. V retro módní přehlídce se na pomyslném molu představily vozy značky Saab, Mercedes, Triumph, Austin, Fiat, Volha, z české provenience pak Škoda a Tatra, ta dokonce v unikátní poštovní verzi z roku 1930 i s živou pošťačkou, která byla ovšem "poněkud" mladší.  

K námětu vyhlídkové jízdy připomeňme, že 250 let od narození Františka Vladislava Heka (F. L. Věka) uplyne v roce 2019, ale v letošním „osmičkovém“ je to 130 let od začátku uveřejňování Jiráskova románu v časopise Osvěta, s nímž bylo započato v roce 1888.

A tak zatímco F. L. Věk si v závěru 18. století krásy krajiny Orlických hor a jejich podhůří vychutnával pohledem z koňského povozu či pěšky, v sobotu 28. dubna brázdí jeho cesty a cestičky regionu auta narozená v průběhu minulého století. 

Reklama

Výběr článků

Načítám