Hlavní obsah

Vesnicí roku se stal Merklín

Novinky, Redakce Novinky.cz

Titul Vesnice roku 2010 se v Karlovarském kraji (KK) stala podkrušnohorská obec Merklín s jedenácti sty obyvateli především díky rozsáhlým investicím v řádu desítek miliónů korun v posledních letech.

Článek

S vítězstvím v soutěži, do které se při letošním osmém ročníku přihlásilo rekordních třicet obcí, je spjata odměna Ministerstva pro místní rozvoj ve výši jednoho miliónu korun. Dalších padesát tisíc korun dostane Merklín od Karlovarského kraje.

„Budou volby, takže ještě před nimi novému zastupitelstvu doporučíme, aby peníze rozdělilo mezi místní spolky a kluby,“ uvedl merklínský starosta Josef Níč (nez). „Jedná se na příklad o aktivní kluby důchodců, mládeže nebo kulturní spolek,“ dodal starosta, který je v čele radnice už šestnáctým rokem v řadě. „Peníze nechť použijí na vlastní činnost i vybavení,“ poznamenal.

„Potřebovali bychom účinnou klimatizaci do našeho malého kulturního sálu, kde máme problémy s větráním, když se zaplní všech šedesát míst k sezení,“ uvedla vedoucí merklínského kulturního spolku Hana Oulehlová. „Počítáme, že bude stát nejméně sto tisíc korun, což je nad možnosti klubu,“ podotkla.

Merklín mezi ostatními vesnicemi v KK vybírala odborná komise v čele s Miloslavem Matouškem, starostou Lomnice na Sokolovsku, která zvítězila ve stejné soutěži v loňském roce. „Merklín vyhrál zaslouženě. Obec je pěkně usazená mezi kopečky a je vidět, že tady dbají na zeleň, udržují komunikace, fungují tady spolky a také tady pamatují na mladé, protože tu je spousta hřišť,“ vysvětlil Matoušek, proč Merklín uspěl. „Doufáme, že konečně Merklín jakožto zástupce Karlovarského kraje uspěje také v republikové soutěži, kam postupuje,“ dodal Matoušek.

Merklín se může například pochlubit moderním sportovním areálem, rekonstruovanou nádražní budovou, jejíž okolí se přeměnilo na rekreační park, nebo vyřešeným systémem likvidace komunálního odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám