Hlavní obsah

Vesnicí roku Plzeňského kraje se staly Kornatice

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem krajského kola 21. ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Kornatice z okresu Rokycany. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v sobotu 1. srpna v nově zrekonstruovaném Kulturním domě v Kornaticích.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Zlatou stuhu pro Vesnici roku 2015 Plzeňského kraje a také symbolické žezlo od starosty Kostelce převzal starosta Kornatic Jindřich Šustr.

Článek

Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole a příspěvek od Plzeňského kraje ve výši 100 tisíc korun předal vítězné obci hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který převzal záštitu nad soutěží.

„Plzeňský kraj patří ve srovnání s ostatními v České republice k nejúspěšnějším. Na jeho úspěchu se podílí větší města, ale velkou měrou také venkov. Tato soutěž přispívá k tomu, aby se na venkově lépe žilo, a zvedá zájem o dění v malých obcích. Plzeňský kraj si důležitost fungování malých obcí uvědomuje a jen v letošním roce putovalo na rozvoj venkova 80 miliónů korun. V roce příštím by měla částka dosáhnout 100 miliónů korun,” uvedl při slavnostním vyhlášení hejtman.

Zlatou stuhu pro Vesnici roku 2015 Plzeňského kraje a také symbolické žezlo od starosty Kostelce převzal starosta Kornatic Jindřich Šustr.

„Rád bych poděkoval zejména občanům Kornatic, bez kterých bychom to nedokázali. Během posledních let v obci například vznikl tento kompletně zrekonstruovaný kulturní dům, opravili jsme kapličku, byla vybudována přístavba prodejny, k dispozici tu jsou dva antukové kurty, povedlo se nám zajistit lepší techniku na údržbu zeleně nebo lépe vybavit hasiče,” zmínil starosta krátce výčet akcí, které se v obci za poslední roky udály s tím, že v budoucnu je v plánu vybudovat nové dětské hřiště.

Do soutěže se letos přihlásilo 25 obcí Plzeňského kraje. V rámci České republiky to byl rekordní počet – žádný kraj neměl více přihlášek. Soutěže se mohly zúčastnit všechny obce, města a městyse vesnického charakteru do 7500 obyvatel, které mají zpracovaný vlastní plán obnovy vesnice. Hodnotitelská komise pak na konci června všechny přihlášené obce navštívila a zástupci obcí měli možnost prezentovat vždy během dvou hodin to nejlepší, co v obci mají.

Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce získaly Příchovice na jižním Plzeňsku, Modrou stuhu oceňující společenský život v obci obdrželo město Kasejovice taktéž z jižního Plzeňska, za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu malebná obec Chlum na Rokycansku a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu byla předána také obci z Rokycanska, a sice obci Břasy. Všechny čtyři tyto oceněné obce získaly od Plzeňského kraje formou symbolického šeku příspěvek ve výši 30 tisíc korun.

Dále byla předána ocenění za druhé a třetí místo v krajském kole soutěže. Druhé místo letos získala obec Konstantinovy Lázně na Tachovsku. Třetí místo (ocenění dříve nazývané Cena Rady Plzeňského kraje) si odnesla obec Raková z okresu Rokycany. I obě tato ocenění jsou spojena s finanční odměnou – Konstantinovy Lázně získaly šek na 60 tisíc korun a Raková šek na 45 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám